Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kto chce zostať študovať na Slovensku? Ruku v triede nezodvihol nikto

.lea Dianová .spoločnosť

Čo má podľa študentov spoločné Ján Kuciak, Nelson Mandela a Martin Luther King? Všetci sú podľa nich symbolom hrdinstva.

Kto chce zostať študovať na Slovensku? Ruku v triede nezodvihol nikto na hranici

„všetci boli politicky angažovaní za účelom zlepšenia, napriek ohrozeniu a vedomiu, že sa niečo môže stať. Ich hrdinstvo a obeta  mohla mať následky, oni išli napriek tomu do toho. Väčšie dobro uprednostnili pred sebou.“ Tak znela odpoveď skupiny stredoškolákov na otázku, kto sú hrdinovia pre nich a čo ich spája.

Diskusie z cyklu Hrdinovia medzi nami kolujú po slovenských školách a mestách, aby prebudili témy a príbehy, ktoré spoločnosťou rezonujú. Jednou z nich je odliv slovenských mozgov. „Kto plánuje po strednej škole zostať študovať na Slovensku?“ znela otázka Laca Oravca, moderátora diskusie na bratislavskom bilingválnom gymnáziu C.S. Lewisa. Ruku nezdvihol nikto. Nasledovala otázka, kto sa po zahraničných štúdiách žiť na Slovensko vráti. V triede opäť zaznelo ticho.

„Do zahraničia odíde po ukončení vysokej školy každý desiaty Slovák.“

Ešte pred otázkami pustili organizátori žiakom dokument Na hranici od Dominika Jursu, ktorý opisoval stav slovenskej spoločnosti. „Vedela som, že Slováci odchádzajú do zahraničia, no netušila som, že až do takých rozmerov,“ reagovala študentka na otázku, čo ju na filme zaujalo najviac. Do zahraničia odíde po ukončení vysokej školy každý desiaty Slovák. Nad definitívnym odchodom z krajiny uvažuje až tretina študentov. 42,5 percenta maturantov uvažuje nad tým, že si podá prihlášku na štúdium v zahraničí. Pätnásť percent našich študentov študuje v zahraničí, pričom v iných krajinách je toto číslo len na piatich percentách. Zahraniční študenti pritom záujem o štúdium na Slovensku nemajú.  Hlavým dôvodom na odchod je pre mladých korupcia, nespokojnosť s vládou a nezamestnanosť v našej krajine. Neutekajú pre zlú kvalitu školstva, ale pre stav Slovenska. Školstvo je podfinancované, no zároveň tak prichádza o peniaze vkladané do vzdelávania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite