Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hodnotu slobody a odvahy pripomenú filmy, diskusie aj výstavy

.andrea Púčiková .spoločnosť

Ústav pamäti národa pripravuje ôsmy ročník Festivalu slobody, ktorý sa bude konať od 5. do 10. novembra 2018. Prinesie filmovú prehliadku, výstavy, divadelné predstavenia či diskusie. Hlavnou témou budú udalosti roku 1968: Pražská jar, invázia a okupácia Československa vojskami Varšavskej zmluvy.

Hodnotu slobody a odvahy pripomenú filmy, diskusie aj výstavy Iva Durkáčová Diskusia po predstavení Anna Franková.

prvý deň filmovej prehliadky v kine Lumière (6. november) otvorí otázku fungovania a praktík komunistickej Štátnej bezpečnosti. Po dokumentárnom filme Agent Vian budú mať diváci možnosť o tejto téme diskutovať s režisérom Adamom Drdom a historikom Jergušom Sivošom. 

Príbehy Ryszarda Siwieca, Jana Palacha a Sándora Bauera, a ich rozhodnutie radikálne protestovať proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy, priblíži blok dokumentov venovaných pamiatke „živých pochodní". Prvý filmový večer pre verejnosť uzavrie čierna komédia Stratili sme Stalina.

Filmová prehliadka bude 7. novembra pokračovať premietaním dobových propagandistických dokumentárnych filmov, ktoré spolu s úvodným slovom historika predstavia vývoj filmovej propagandy v období „budovania socializmu" na Slovensku. 

Nasledovať bude slovenská premiéra dokumentu Watching the moon at the night švédskej režisérky Joanny Helander o súčasnom terorizme a antisemitizme, ktorý sa zameriava na skúsenosti obetí a prezentuje ich spolu s názormi svetových odborníkov v tejto oblasti. Na film nadviaže diskusia s režisérkou. 

hlavnou témou Festivalu slobody sú udalosti spojené s rokom 1968 

Program v kine Lumière ukončí dokumentárny film Chuck Norris vs.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite