Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poplatky za skládkovanie sa zvýšia

.redakcia .spoločnosť

Suma, ktorú obce zaplatia, bude závisieť od úrovne jeho vytriedenia. Počas nasledujúcich troch rokov sa bude postupne zvyšovať.

Poplatky za skládkovanie sa zvýšia Branislav Bibel/SITA Pohľad na skládku odpadov počas zhromaždenia občanov za zatvorenie nelegálnej skládky odpadov spoločnosti Vassal EKO v Podunajských Biskupiciach.

vyplýva to z novely zákona, ktorú schválil parlament. Novelizuje sa aj zákon o odpadoch, čím sa majú odstrániť problémy, ktoré vyplývali z doterajšej praxe. 

Od budúceho roka bude poplatok za uloženie tony odpadu na skládku diferencovaný do siedmich tried podľa úrovne vytriedenia odpadu. Pri menej ako desaťpercentnej úrovni vytriedenia bude v roku 2019 poplatok 17 eur za tonu, o rok neskôr 26 eur za tonu a v roku 2021 ešte o sedem eur viac.

Pri viac ako 60-percentnom vytriedení bude v roku 2019 poplatok 7 eur, o rok neskôr 8 eur a o ďalší rok 11 eur. V súčasnosti je poplatok priemerne 6 eur.

„Aby Slovensko splnilo recyklačné ciele EÚ, musí do roku 2035 znížiť skládkovanie pod 25 percent a v roku 2040 pod 10 percent.
 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite