Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako sa situácia okolo rigoróznej práce javí radovej učiteľke z Univerzity Mateja Bela?

.monika Zázrivcová .spoločnosť

Pedagogička a vedúca Katedry romanistiky Univerzity Mateja Bela reaguje na dianie okolo rigoróznej práce Andreja Danka. Jej reakciu vám prinášame v plnom znení.

Ako sa situácia okolo rigoróznej práce javí radovej učiteľke z Univerzity Mateja Bela? Ilustračná fotografia/Diana Černáková/SITA

tak ľahko generalizujeme. Často s horúcou hlavou a bez komplexného pohľadu spokojne hádžeme do jedného vreca všetkých v rámci jednej inštitúcie, hoci vinníci spojení s konkrétnou kauzou sa (vo väčšine prípadov) dajú spočítať na prstoch jednej či dvoch rúk, a práve voči nim by mala byť vyvodená náležitá zodpovednosť (je jedno, aké majú zásluhy, tituly či spoločenské postavenie). V týchto dňoch však pre najznámejšiu „neznámu“ rigoróznu prácu jedného vysokého ústavného činiteľa všetci, ktorí kedy mali a stále majú niečo spoločné s UMB, zrazu presne vedia (práve vďaka generalizovaniu), čo je to pocit „kolektívnej viny“.  

Tak ľahko hádžeme kameňom. Sami seba (!) automaticky pasujeme za tých „dobrých, slušných, poctivých“, ktorí nikdy nezakolísali a ani im to nehrozí. Obávam sa, že na mieste ľudí v biblickom texte by sme po Ježišovej výzve zrejme nestíchli a neodišli so sklonenou hlavou domov a žena vyhlásená za cudzoložnicu by zrejme neprežila. Dnes by asi skôr platilo to Nohavicovo „dál se háže kamením a píská.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite