Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biznis menom Oktoberfest

.vladimír Marko .spoločnosť

Je niečo po štvrtej a metro mníchovskej linky U5 idúcej smerom na Laimer Platz je plné mužov v krátkych kožených nohaviciach a žien v dirndloch s pushupnutými prsiami v hlbokých výstrihoch.

Biznis menom Oktoberfest pxhere.com

človek oblečený v klasických džínsoch a vetrovke sa zrazu začne cítiť akosi nepatrične. Vo vagóne je veselo, jednotlivé skupinky sa prekrikujú, priemerný vek cestujúcich je plus-mínus tridsaťpäť. Na stanici Theresienwiese sa vlak vyprázdni a pod dohľadom desiatok usporiadateľov v žltých bezpečnostných vestách vychádzajú stovky nedočkavých cestujúcich po pohyblivých schodoch na povrch. Cieľ je neďaleko, len pár desiatok metrov od stanice metra. Pri vchode treba ešte podstúpiť krátku kontrolu veľkosti príručnej batožiny – čokoľvek väčšie ako dámska kabelka sa musí odložiť v úschovni – a môžete vstúpiť. Vitajte na Najväčšom ľudovom festivale na svete. Vitajte na Oktoberfeste. 

História festivalu je už viac ako dvestoročná. Začala sa písať 18. októbra 1810, keď korunný princ Ľudovít, neskôr bavorský kráľ Ľudovít I., pozval obyvateľov Mníchova osláviť s ním jeho svadbu s princeznou Teréziou Šarlotou Lujzou Sasko-Hildburghausenovskou. Tak znelo plné meno nevesty. Na slávnosť si vybral veľkú lúku v blízkosti mestských hradieb. Tá sa od toho roku volá, na počesť nevesty, Teréziina lúka – Theresienwiese. Podujatie sa Mníchovčanom zapáčilo, a tak sa mestskí radní rozhodli, že ho budú každý rok opakovať. 

„Pivo môže na Oktoberfeste v jednom momente piť až stotisíc ľudí.“

Spočiatku to nebol pivný festival ako ho poznáme dnes a aj iných možností občerstvenia bolo neveľa. Bola to klasická ľudová veselica s folklórnym sprievodom, s rôznymi atrakciami a s pár stánkami s pivom. Hlavným programom osláv boli konské dostihy, ktoré sa odvtedy konali každoročne až do roku 1960.Všetko sa zmenilo koncom 19. storočia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite