Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vznik prvej Slovenskej národnej rady ako znamenie čias

.františek Mikloško .spoločnosť

Založenie prvej Slovenskej národnej rady je najvýznamnejším politickým aktom, ktorým sa stalo slovenské národné hnutie rovnocennou súčasťou stredoeurópskej jari národov v roku 1848.

Vznik prvej Slovenskej národnej rady ako znamenie čias wikimedia Na čele prvej Slovenskej národnej rady bol aj Jozef Miloslav Hurban.

vznik prvej Slovenskej národnej rady v dňoch 15. – 16. septembra 1848 vo Viedni spadá v dejinách moderného slovenského národa medzi významné osmičkové výročia. Znamenal ustanovenie prvého moderného slovenského politického a vojenského orgánu na čele s  Ľudovítom Štúrom, Michalom Miloslavom Hodžom a Jozefom Miloslavom Hurbanom, ktorý sa stal jej predsedom. Za oficiálny dátum vzniku Slovenskej národnej rady sa pokladá jej prvé zasadnutie na Myjave 19. septembra 1848 po príchode dobrovoľníckeho zboru z Viedne. Na tomto zhromaždení vypovedala Slovenská národná rada poslušnosť uhorskej vláde. Deň 19. september 1848 sa stal aj pamätným dňom dnešnej demokratickej Slovenskej republiky.

Vznik Slovenskej národnej rady možno pokladať v dejinách moderného slovenského národného hnutia za dátum zrodu jeho inštitucionálnej podoby.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite