Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rudolf Zajac: Závidím Čechom ich zdravotníctvo

.rudolf Zajac .spoločnosť

Mám tú krajinu rád. Štyridsať rokov to bola aj moja vlasť. Potom ju dvaja, bez toho aby sa nás pýtali, rozdelili a ja som sa v nej stal cudzincom.

sme oddelení už vyše dvadsaťpäť rokov, i keď nás – hoci inak – spojila Európska únia.

Stále, aj po rozdelení, som v Českej republike rád a v posledných rokoch tu žijem takmer viac než na Slovensku. Viac sledujem Českú televíziu, pozerám a počúvam české správy, zaujímam sa o českú politiku. Niečo Čechom závidím, iné už nie a pár veciam sa čudujem.

Napríklad im závidím ich verejnoprávnu televíziu, ktorá je nepomerne bližšie ku kvalite typu BBC než slovenský rádio-televízor. Aj Česi nám závidia, napríklad prezidenta Kisku, pretože ten ich súčasný priľnul na Východ viac, než je normálne. Niekedy naozaj nevedno, či nie je tak trochu agentom KGB, alebo ako sa to dnes volá. Je to s ním aj veselé: raz pri otváraní klenotnice s korunovačnými klenotmi ho postihla náhla silná viróza, predtým však bol na návšteve na ruskej ambasáde. Mirek Kalousek to komentoval slovami, že „takmer ku českým klenotom pribudla šabľa“. Prezidentovo tvrdenie, že nervový plyn novičok sa vyrábal v Česku a že Čína môže Čechov učiť, ako sa dodržujú ľudské práva, nepotrebujú komentár. Český prezident perlil aj rečami okolo významného novinára Ferdinanda Peroutku. Ten mal údajne povedať, že Hitler bol džentlmen. V tom prekonáva aj tretieho slovenského porevolučného prezidenta, pretože tieto svoje výroky používa cielene.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite