Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roztrhnutá košeľa!

.juraj Šeliga .spoločnosť

Pár poznámok k Bielikovej fotke z augusta 1968.

Roztrhnutá košeľa! ladislav bielik/webumenia.sk Emil Gallo stojí pred tankom počas okupácie Československa na Šafárikovom námestí v Bratislave.

z času na čas sa pri veľkých výročiach ľudia zvyknú medzi sebou pýtať – „Čo si robil vtedy, keď? Pamätáš si to?“ V prípade veľkých výročí si ľudia zvyknú spomenúť, kde boli, čo robili. Dokonca, ako čas plynie, ľudia si spomínajú na to, ako sa cítili a ako sa to pretavilo do ich každodenného života. 

V týchto dňoch si pripomíname 50. výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Nikto z mojej generácie si nemôže pamätať, čo robil alebo ako sa cítil. August 1968 je pre nás rámovaný fotografiami tankov a vojakov v uliciach. Zoznamom mien, ktorých krv bola preliata agresormi. Ikonicky nám túto národnú tragédiu pripomína jedna z najznámejších Bielikových fotografií muža, ktorý stojí v Bratislave pred tankom s odhalenou hruďou. Vzdialený a neosobný symbol útlaku a bezmocnosti alebo odhodlanej obety jednotlivca?

Málokto však vie, že muž na fotografii sa volá Emil Gallo. Inštalatér, ktorý sa v to augustové ráno vybral do práce.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite