Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Učebnica matematiky, ktorú napísali českí študenti, vychádza aj v slovenčine

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Viac ako dvadsaťtisíc českých stredoškolákov sa učí matematiku podľa učebníc, ktoré nepísali odborníci starší o niekoľko generácií. Učebnicu Matika pro spolužáky napísali mladí študenti a čoskoro vydajú aj slovenskú verziu.

Učebnica matematiky, ktorú napísali českí študenti, vychádza aj v slovenčine matikaprespoluziakov.sk Marek Liška najprv pomáhal s učivom spolužiakom, neskôr celej krajine.

pravidelne sa stávalo, že stredoškolák Marek Liška musel spolužiakom po hodinách matematiky vysvetľovať učivo, ktoré práve preberali. Časom sa rozhodol vysvetľovanie si zjednodušiť. Na niekoľko desiatok strán si spísal poznámky, ktoré potom kolovali v triede. 

Spolužiaci si ich pochvaľovali, veď to konečne nebola matematika napísaná v roku, v ktorom sa oni sami narodili. Asi v týchto chvíľach sa Liškovi začala v hlave formovať idea. Ak je jeho vysvetlenie pre študentov oveľa zrozumiteľnejšie, prečo by takýmto jazykom nemohla byť napísaná aj celá učebnica? 

Dnes sériu učebníc a pracovných zošitov Matika pro spolužáky používa vyše 21-tisíc stredoškolákov na 122 školách po celej Českej republike. Učitelia pritom nekombinujú novú učebnicu s tými klasickými, ale študentov učia výhradne podľa zrozumiteľnejšieho jazyka, ktorý je ďaleko odlišnejší od suchopárneho učebnicového jazyka. 

V učebnici sú príklady blízke študentskému životu alebo detailne opísané riešenia príkladov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite