Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Firma, ktorá postavila starostovi časť domu, sa teší v Pribyline štedrým zákazkám

.vanda Tuchyňová .spoločnosť

V dedine v Západných Tatrách sa na roky udomácnila súkromná stavebná firma z Liptovského Hrádku. V obci vykonávala a stále vykonáva významné projekty z oblasti stavebných prác.

Firma, ktorá postavila starostovi časť domu, sa teší v Pribyline štedrým zákazkám Vanda Tuchyňová

jej služby využíva obec nielen na realizáciu verejných stavieb, no starosta si jej stavebníkov zavolal i na práce okolo svojho domu.

Medzi rokmi 2011 a 2015 sa firme v obci s vyše 1 300 obyvateľmi naozaj významne darilo. Získala prácu na projektoch v hodnote sedemstotisíc eur. Zle sa jej nevodilo ani v predchádzajúcom volebnom období. V obci Pribylina takmer niet stavby, ktorá by nemala v záznamoch pečiatku tejto firmy. V priebehu desiatich rokov budovala spoločnosť v obci cesty, chodníky, prístrešky, kanalizačné prípojky, vodovody, byty, ambulanciu i domov sociálnych služieb.

V obci si firma užívala naozaj veľkú dôveru, hlavne u starostu. Ten ju rád prizýval do spolupráce, aj keď v niektorých prípadoch za zvláštnych okolností. Tak napríklad v roku 2008 oslovilo vedenie samosprávy stavebníkov spoločnosti na rozširovanie miestneho vodovodu v rómskej osade. No bez toho, aby obec urobila cenový prieskum u viacerých firiem a požiadala o alternatívne rozpočty. Obec si bez súťaže vybrala firmu z Liptovského Hrádku. No situáciu vraj mala pod kontrolou. Konala  v súlade so zákonom.

„Bol dodávateľ stavby obcou dopredu vybraný a prieskum bola len fraška?“

Keďže sa vedenie obce na čele so starostom neobťažovalo strácať čas žiadnym cenovým prieskumom,  nevieme, či nemohla byť stavba lacnejšia, a teda peniaze efektívne vynaložené. Skúsenosť totiž často ukazuje, že súťaž dokáže zraziť cenu nižšie. Starosta Milan Kohút na otázku, prečo obec neurobila  minimálne cenový prieskum ako dobrý hospodár,  jasne neodpovedal.  Z jeho odpovede je najviac zrozumiteľná nasledujúca časť: „Ak sú nejaké nejasnosti ohľadom realizácie a postupu obce, žiadam Vás obrátiť sa priamo na poskytovateľa dotácie,

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite