Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stálo ho to 209 eur a veľa voľného času. Stavebný inžinier vyrobil pohľadnicu proti Nočným vlkom, ktorú možno poslať úradom

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Rastislav Kalnovič vytvoril na protest proti základni v Dolnej Krupej pohľadnicu, ktorú zverejnil ako bilbord v centre Trnavy, Pohľadnicu si však bude môcť každý vytlačiť a poslať na úrady, ktoré môžu proti základni konať. V najbližších dňoch zverejní, o aké úrady ide.

Stálo ho to 209 eur a veľa voľného času. Stavebný inžinier vyrobil pohľadnicu proti Nočným vlkom, ktorú možno poslať úradom

noční vlci v Dolnej Krupej nahnevali viacero ľudí. Kedy ste sa vy rozhodli, že idete proaktívne protestovať? 

Keď som videl na internete fotky vojenskej základne, z ktorých bolo vidno ťažké bojové vozidlá, išiel z toho strach. Povedal som si, že toto je sila. Hneď mi pritom napadla paralela s okupáciou. Už dávnejšie som si čítal o Nočných vlkoch a nemal som z nich dobrý pocit. Keď som potom zazrel tie fotky a dokonca čítal, že tvrdia, že u nás majú svoju európsku základňu, bolo toho veľa. 

v posledných mesiacoch sa na Slovensku dejú mnohé silné kauzy. Prečo práve základňa Nočných vlkov vás takto pobúrila? 

Lebo sa mi zdalo, že reakcia na túto kauzu je minimálna. O Nočných vlkoch sa veľa písalo, ľudí to však príliš nevzrušuje. Ruská ambasáda má na svojej stránke príspevok z toho, ako v júni základňu otvárala, no po pár týždňoch sa aj o tom prestalo písať. Zopár ľudí sa ozvalo, že ich u nás nechceme, ale nediala sa žiadna akcia. Keď som začal vymýšľať pohľadnicu, ešte nebol ohlásený protest, ktorý organizuje iniciatíva Nie je nám to jedno. 

prečo práve pohľadnica? 

Napadlo mi to, keď som zistil, že k príležitosti výročia sovietskej okupácie vyjde špeciálna poštová známka so slávnou Bielikovou fotkou muža s odhalenou hruďou. Pôvodná myšlienka rátala s nápisom v troch jazykoch – v slovenskom, ruskom a anglickom.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite