Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ficovi sponzori sa sťahujú do Česka

.tomáš Lemešáni .spoločnosť

Nižšie dane, lepšie výhľady do budúcna a anonymita. Slovenskí oligarchovia čoraz častejšie vyhľadávajú ako sídlo svojho biznisu Česko.

Ficovi sponzori sa sťahujú do Česka MARTIN MEDŇANSKÝ/SITA Podnikateľ Milan Fiľo označil svoj vzťah s Robertom Ficom za štandardný.

zdiskreditované postavy z Ficovho či Mečiarovho okolia v Česku využívajú fenomén nepoškrvneného renomé a priaznivejšie podnikateľské prostredie, ktoré praje hlavne priemyselníkom. Vysoké daňové zaťaženie a sprísňujúca sa podnikateľská legislatíva na Slovensku patrí k faktorom, ktoré najčastejšie ovplyvňujú rozhodnutie slovenských podnikateľov, či ostať, alebo migrovať so svojimi aktivitami do zahraničia. 

V prípade slovenských oligarchov však hrá rolu aj ďalšia vec – skomplikovaná perspektíva na Slovensku. Príčinou je kontroverzia podnikateľa a jeho zjazvená reputácia. Veľkopodnikatelia blízki politikom začínajú mať v domovine problémy a znervózňuje ich aj turbulentná politická situácia. Pozícia strany Smer-SD, ktorú roky podporujú a zvyčajne s ňou spájajú aj svoj biznis, nie je celkom istá, a tak hľadajú iné možnosti.

S klesajúcimi preferenciami strany Roberta Fica nie je isté, či bude po najbližších voľbách Smer držať naďalej štát vo svojom područí. Pre veľkú skupinu sponzorov ide o jasný signál, že po viac ako desaťročnej hegemónii, počas ktorej žili z biznisu so štátom a ich praktiky boli nedotknuteľné, prichádza nová doba. Je čas odísť. Pochopilo to hneď niekoľko veľkopodnikateľov a presunulo svoj biznis do Českej republiky.

„Od čias, keď sprivatizoval papierenskú skupinu, pod ktorú patrí približne 50 podnikov, sa však teší nezvyčajnej dotačnej podpore.“

podobne ako za Mečiara

Niečo veľmi podobné sa dialo pred, počas a krátko po páde mečiarizmu. Vtedy za rieku Moravu odtiekli stovky miliónov korún sponzorských darov v podobe mecenášov Vladimíra Mečiara. Do Česka v tej dobe presúvali sídla napríklad Ladislav Krajňák s Jurajom Kamarásom (CTY Group), Tomáš Chrenek (Agel, Třinecké železiarne) či Ján Moder (Moravia Steel).

Terajšia vlna expanzie do Česka zasahuje okolie Roberta Fica. Prvým výraznejším odchodom bol presun Milana Fiľa. Jeden z najbližších ľudí expremiéra presídlil skupinu Eco-Invest z Bratislavy do Prahy koncom roka 2016. „Dôvodov je niekoľko, ale svoju úlohu určite zohrala tak veľkosť slovenského trhu, ako aj skutočnosť, že tunajší biznis ponúka viac nových príležitostí," povedal v rozhovore pre Hospodárske noviny Milan Fiľo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite