Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Táto Tour bola výnimočná, zistili sme, že aj Sagan je len človek a má zmysel držať mu palce

.dominik Harman .spoločnosť

Ako sa nakoniec ukázalo, Gaviriovo etapové víťazstvo bolo len vítaným okorenením Saganovho úspešného ťaženia. Epizóda na začiatok príbehu, aby bol hlavný hrdina v očiach divákov zraniteľný. Uistenie, že je to stále človek z mäsa a kostí, ktorému sa oplatí držať palce.

Táto Tour bola výnimočná, zistili sme, že aj Sagan je len človek a má zmysel držať mu palce Christophe Ena/AP/SITA Sagan už teraz vyrovnal rekord Erika Zabela, má však stále niekoľko rokov na to, aby získal ešte aspoň jeden zelený dres.

pre Petra Sagana to bola doteraz najťažšia Tour. Už pred jej začiatkom sa hovorilo, že tento rok to Sagan nebude mať so ziskom zeleného dresu vôbec ľahké. V Pelotóne bol okrem klasických súperov ako Kittel či Kristoff aj „nový hráč,“ ktorého už predčasne stihli nazývať „nový Sagan.“ Fernando Gaviria. 

On môže byť schopný Sagana poraziť, upozorňovali experti pred začiatkom prvej etapy. A tá im nakoniec dala za pravdu. Obraz záverečného špurtu bol takýto: Sagan urobil všetko presne tak, ako inokedy, vydobyl si dobrú pozíciu, šliapol do pedálov… a v cieli sa radoval Gaviria. So Saganom na druhom mieste. 

Zdalo sa, že žilinský zázrak to bude mať tento rok skutočne ťažké. Že možno dokonca naozaj zelený dres neobháji. 

V druhej etape sa už z víťazstva radoval Sagan, kritici však mohli správne hovoriť, že so šťastím – Gaviria pred koncom spadol a do špurtu sa nezapojil.

Lenže v piatej etape opäť dominoval Sagan. „Mal som šťastie, Collbreli bol hneď za mnou,“ povedal hneď po výhre v rozhovore a bolo to síce pekné, ale nebola to pravda. O žiadne šťastie totiž nešlo.

prekvapenie: Sagan je človek!

Opäť totiž dokázal, že nemá konkurenciu. Napriek tomu, že nešlo o horskú etapu, viacerí čistokrvní špurtéri to vzdali už dávno pred cieľom. Napríklad taký Greipel, ktorý na rovinke dokáže súťažiť o víťazstvo, dnes prišiel do cieľa so stratou vyše 17 minút. Najdlhšie sa držal práve Gaviria, ten však ani s pomocou svojho tímu nedokázal držať tempo. A výsledok? Táto etapa ho definitívne stála zelený dres, na Sagana sa už dotiahnuť nedokázal.

Piata etapa. Vidíte tam Gaviriu? Nevidíte. V tomto momente o tom ešte nevie, ale práve prišiel o šancu na zelený dres.CHRISTOPHE ENA/AP/SITAPiata etapa. Vidíte tam Gaviriu? Nevidíte. V tomto momente o tom ešte nevie, ale práve prišiel o šancu na zelený dres.

Ako sa nakoniec ukázalo, Gaviriovo etapové víťazstvo bolo len vítaným okorenením Saganovho úspešného ťaženia. Epizóda na začiatok príbehu, aby bol hlavný hrdina v očiach divákov zraniteľný. Uistenie, že je to stále človek z mäsa a kostí, ktorému sa oplatí držať palce.

Po dvanástej a trinástej etape, v ktorých odpadli všetci Saganovi veľkí súperi, bolo jasné, že pravdu mal jeho prvý tréner a mentor zo Žiliny, Peter Zánický: Saganovým najväčším súperom bude prípadné zranenie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite