Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyzývame zodpovedných činiteľov, aby konali

.redakcia .spoločnosť

V čase 50. výročia augustovej okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy sa aktivizuje v rámci ruskej hybridnej vojny proti EU, NATO a Slovensku aj ruský motorkársky gang Noční vlci, ktorý je od roku 2014 na sankčnom zozname Spojených štátov.

Vyzývame zodpovedných činiteľov, aby konali Marek Mrviš/SITA Ilustračná fotografia – motorkár z klubu Noční vlci počas príchodu k pomníku sovietskych vojakov na bratislavskom Slavíne (2016).

u nás sú Noční vlci známi od čias obsadenia Krymu a ruskej invázie na Ukrajinu ako Putinova paramilitárna avantgarda a ich vodca  Alexander Zaldostanov má v rámci protiruských sankcií zakázaný vstup do Európskej únie. Rovnako majú Noční vlci zakázaný vstup do Poľska. Na Slovensku sú, naopak, vítaní pod pláštikom nevinných motorkárskych výjazdov a muzeálnych aktivít. 

V Dolnej Krupej vzniklo zariadenie, ktoré nemá v štátoch euroatlantického spoločenstva obdoby. Majiteľ Jozef Hambálek tu zastrešil Nočných vlkov pod novozaložené občianske združenie NV Európa a sám sa nechá oslovovať  ako šéf ich „európskeho štábu“.  Vznikol bojový priestor, v ktorom môže paramilitárna organizácia Slovenských brancov bez legálneho statusu cvičiť s bojovou technikou, získanou pokútnym spôsobom. To všetko neďaleko atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, čo vytvára vzhľadom na to, že Jozef Hambálek má do nej otvorený vstup, značné bezpečnostné riziko najmä pre obyvateľov Slovenskej republiky. 

„Pôsobenie Nočných vlkov a Slovenských brancov pokladáme na území Slovenskej republiky za škandálne.“

Toto bezpečnostné riziko sa spája s prepojením Nočných vlkov na Jozefa Hambálka a jeho prostredníctvom s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom a Ladislavom Bašternákom. Preto je znepokojivé, že na rozdiel od ministerstiev zahraničných vecí, obrany a hospodárstva nezaujalo ministerstvo vnútra a polícia pod vedením ministerky a bývalej spolupracovníčky Roberta Kaliňáka Denisy Sakovej adekvátny postoj.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite