Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pyrotechniku už v samoobsluhách nekúpite

.redakcia .spoločnosť

Andrej Kiska podpísal zákon o o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii, ktorým sa obmedzí používanie výrobkov zábavnej pyrotechniky, ako aj predaj. Ten je odteraz možný iba vo vymedzenom časovom období.

Pyrotechniku už v samoobsluhách nekúpite Peter Maďar/SITA

samoobslužný predaj pyrotechnických výrobkov bude zakázaný. Vyplýva to z novely zákona o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii, ktorú dnes podpísal prezident Andrej Kiska. Pozmeňovací návrh, ako aj pôvodný návrh novely predložili poslanci Národnej rady SR za Most-Híd Peter Antal a Tibor Bastrnák. Z pozmeňovacieho návrhu vyplýva, že zaplatenie za tieto výrobky musí nasledovať bezprostredne po ich odovzdaní spotrebiteľovi. Antal vtedy upozornil, že sa bežne stáva, že pyrotechnické výrobky sú voľne vyložené v predajni bez toho, aby bola priamo na mieste osoba, ktorá je podľa zákona povinná poskytnúť poučenie a vysvetlenie. Písomná informácia pri danom tovare podľa predkladateľov takýto nedostatok nenahradí. Preto do zákona doplnili, že samoobslužný predaj pyrotechniky je zakázaný a zaplatenie nasleduje bezprostredne po tom, ako tovar predávajúci odovzdá spotrebiteľovi. Po zakúpení je za spôsobené škody zodpovedný kupujúci.

Po novom sa budú predávať aj petardy, zábleskové petardy, batérie petárd, petardy s externou oporou, míny, rímske sviece, rakety.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite