Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Stíhačky, SNS a záujem Slovenska

.jaroslav Naď .spoločnosť

Tak som si s obrovským záujmom prečítal dlhoočakávanú „analýzu“​ MO SR, ktorú predložili ako podklad na výber F16. Pripájam pár mojich bodov.

Stíhačky, SNS a záujem Slovenska Vadim Ghirda/AP/SITA Vláda dnes schválila nákup stíhačiek F-16 za dve miliardy eur, ktorý bol v medzirezortnom pripomienkovaní dva dni.

ak na tomto robilo súčasné vedenie MO SR vyše dvoch rokov, ako tvrdia, tak to je naozaj na plač. Úplná absurdita na úrovni slabšej bakalárskej práce. Prečo?

  • slabučká pseudoanalýza s jasným tendenčným cieľom vyzdvihnúť výhody F16 a potlačiť výhody Gripenov
  • tendenčne napísané celé časti vrátane subjektívnych hodnotení v znení: „F16 bude viac ako vyrovnaným lietadlom pre lietadlá 5. generácie“ to už sú naozaj chuťovky. Američania teda radšej tie F35 prestanú asi robiť , keď sú vlastne F16 ešte lepšie...
  • prečo na rozdiel napríklad od ČR, kde sa verejne o ponuke Švédov na prenájom Gripenov rok verejne a odborne diskutovalo o úplných podrobnostiach, my sme vyvesili 12 hodín (!!!) pred rozhodovaním trápny pamflet na internet? Len a len preto, aby sa to nedalo celé roztrhať na kúsky...
  • prečo bolo medzirezortné pripomienkovanie zvolané na dva (!!!) pracovné dni? Dva dni pri dvojmiliardovom nákupe techniky na 30-40 rokov?
  • ako je možné, že v dokumente Dlhodobý plán OSSR do 2030... je vyčlenených na túto akvizíciu 1,1 mld eur a toto bude stáť vyše dvoch miliárd? Kde udělali soudruzi z SNS chybu?
  • ako je možné, že o takejto obrovskej akvizícii nerokoval ani Výbor pre obranu a bezpečnosť NR SR?
  • prečo MO SR nepriznalo v „analýze“, že nám NATO odporúča nerealizovať takúto akvizíciu, ale sústrediť sa na budovanie ťažkej brigády?

A teraz pár zaujímavostí zo samotného dokumentu:

  • prečo v dokumente neuvádzame, aké úlohy máme ambíciu vykonávať s novými supersonikmi?
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite