Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Patrí Kočner za mreže?

.michal Magušin .spoločnosť .diskusia

Drzé tlačovky, kauzy, hádky s novinármi, povesť nebezpečného človeka, ktorý na každého niečo vie. Čo v skutočnosti predstavuje fenomén Marián Kočner? Diskutujú novinári Zuzana Petková (Nadácia Zastavme korupciu), Adam Valček (SME) a Xénia Makarová (Trend).

Patrí Kočner za mreže? BORIS NÉMETH

o Mariánovi Kočnerovi ste napísali veľmi veľa textov. Akú s ním máte osobnú skúsenosť?

Xénia Makarová: Vymenili sme si niekoľko e-mailov, stretli sme sa na pár tlačovkách. Začalo sa to relatívne v pohode. Vždy na začiatku sa ma opýtal, z akého som média. Keď som povedala, že z Trendu, reagoval v zmysle: to je Penta, vám teda odpoviem. Zmyslel si, že nám môže odpovedať, lebo sme vlastnení oligarchami, ale nemá pocit, že náš vlastník má vplyv na typ otázok, ktoré sme mu dávali. Redaktorovi portálu Aktuality odpovedal, že ich vlastnia zahraniční vlastníci, a že je zahraničný agent, preto mu neodpovie. Mne osobne niekedy odpovedal vtipnejšie, ku koncu to už bolo skôr útočnejšie, v štýle: A tieto otázky ste si písali sama?

zuzana, aká je vaša osobná skúsenosť s Kočnerom? Čo k nemu cítite?

Zuzana Petková: Moja skúsenosť je pomerne čerstvá. Krátko predtým, ako ho polícia zadržala, mi pán Kočner telefonoval a pýtal sa na pozadie kauzy Technopol. V zásade som mala pocit, že mi chce preukázať, že nemám dostatočné vedomosti o tom, o čom píšem. Je to jeho bežný protiútok, urobiť z novinára hlupáka. Vtedy sme si celkom vtipne pokonverzovali, lebo som mu prisľúbila rozhovor pre jeho novú reláciu Na pranieri za podmienky, že nám poskytne rozhovor o svojich podnikateľských aktivitách. Odpovedal, že si to rozmyslí, a už si to asi rozmyslieť nestihol. Čo k nemu cítim? Po smrti Jána Kuciaka, ktorý bol naším dobrým kolegom aj kamarátom, som cítila zlosť, lebo som mala v čerstvej pamäti, ako sa mu vyhrážal a polícia nič neurobila, aby to vyšetrila. Ale keď ho zatkli, necítila som žiadnu pozitívnu emóciu, ako niektorí ľudia, ktorí na fejsbúku oslavovali, lebo si myslím, že spravodlivosť v jeho prípade prichádzala dosť neskoro.

adam, vám Kočner poslal e-mail, v ktorom bolo niekoľko otázok ohľadom vášho súkromného života, čo ste vnímali ako zastrašovanie a podali ste trestné oznámenie. Cítite sa Kočnerom naozaj ohrozený?  

Adam Valček: Budem citovať novú policajnú viceprezidentku, podľa ktorej je Marián Kočner jednou z osôb, ktorá je vyšetrovaná v prípade vraždy Jána Kuciaka. Čiže áno, istá miera ohrozenia tam je, ale tá vychádza skôr z kontextu, ako zo samotného obsahu toho e-mailu. Tým e-mailom len prezentoval, aké sú jeho schopnosti zbierať informácie súkromného charakteru o rôznych ľuďoch, a to, že ich má k dispozícii.

viete si predstaviť, že Kočner, ak by nesedel vo väzbe, by bol schopný zariadiť, aby vám niekto fyzicky ublížil? Dokázal by sa okrem snahy o diskreditáciu uchýliť aj k fyzickému násiliu?

Valček: To vôbec neviem, no v tejto súvislosti ma prekvapila zmienka v článku týždenníka Trend, že disponovali spravodajskou informáciou, podľa ktorej chcel Kočner dať zraziť autom poslanca Jozefa Rajtára. 

to znie až absurdne. Dámy, ak ste teda napísali, že existuje spravodajská informácia o tom, že Marián Kočner plánoval Jozefa Rajtára zraziť osobným autom, akú váhu dávate tejto informácii?

Petková: Išlo o spis, ktorý sa viedol v operatívnej rovine, to znamená, je to niečo, čo predchádza samotnému trestnému konaniu a polícia si zatiaľ iba zbiera dôkazy. Podľa mojich informácií bol pán Rajtár v súvislosti s tým vypočutý. Ja to skôr beriem ako takú vyhrážku. Možno si pamätáte, ako v minulosti Kočner o advokátovi Romanovi Kvasnicovi pred svedkami povedal, že mu nechá prejsť guľku hlavou. Na polícii sa obhajoval, že je to jeho štýl vyjadrovania sa, že často koná alebo rozpráva v hneve. Neviem posúdiť, či by svoje vyhrážky dokázal naplniť. Skôr si myslím, že ak to povedal, tak to povedal v hneve. V zásade sa nič nestalo ani Kvasnicovi ani Rajtárovi. Zaujímavé však je to, že podľa môjho názoru minimálne v prípade Kvasnicu a možno aj v tomto Rajtárovom to napĺňa skutkovú podstatu nebezpečného vyhrážania sa. Polícia však ani pri Kvasnicovi nevidela dôvod, aby ho stíhala, čo môže byť ďalším dôkazom toho, že Kočner mal minimálne v istom čase privilegované postavenie.

Zuzana Petková: Mala som pocit, že keď „pichnem“ do akéhokoľvek podozrivého obchodu, najmä v Bratislave, vynorí sa tam Marián Kočner.BORIS NÉMETHZuzana Petková: Mala som pocit, že keď „pichnem“ do akéhokoľvek podozrivého obchodu, najmä v Bratislave, vynorí sa tam Marián Kočner.

kto je vlastne Marián Kočner? Objavil sa vo mnohých kauzách a vy ste o niektorých písali. Skúste povedať, ktoré kauzy vám najviac utkveli v pamäti a ktoré sú najdôležitejšie z hľadiska verejného záujmu.

Petková: Ja by som vypichla štyri prípady, ktoré reálne vyšetruje polícia ako podozrenie z trestného činu, reálne je tam začaté nejaké trestné stíhanie, buď vo veci alebo sú už aj obvinené niektoré osoby a súvisí to s Mariánom Kočnerom. Okrem falšovania zmeniek, to je tá aktuálna kauza, pre ktorú sedí vo väzbe, je tu kauza Donovaly. Ide o hotely, ktoré si medzi sebou prevádzali firmy blízke Mariánovi Kočnerovi. Podľa polície to malo jediný ekonomický zmysel, a to podvody s vratkami DPH. Podvody s vratkami DPH vidieť aj pri golfovom areáli Welten, to je ten druhý prípad, o ktorý sa tiež polícia zaujíma, o tomto prípade písal aj Jano Kuciak. Ďalší prípad je ten Technopol a štvrtá vec, kde je obvinený Pavol Rusko, je kauza Maják Nádeje. Tam v zásade ide o to, že v spolupráci s Mariánom Kočnerom mali pripraviť bratislavské Staré Mesto o budovu, ktorá pôvodne bola určená ako azylové centrum pre týrané matky s deťmi. 

ktorá z týchto káuz je podľa vás najdôležitejšia?

Petková: Pre mňa sú top Donovaly, pretože my s Xéniou sme pred rokom upozornili na to, že polícia mala všetky podklady a dôkazy k tomu, že tam došlo k podvodnému konaniu. Napriek tomu tam trestný čin nevidela.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite