Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mizíkovi neznalosť počítača prešla, súd ho oslobodil

.redakcia .spoločnosť

Poslanca za ĽSNS Stanislava Mizíka dnes samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku zbavil obvinenia zo šírenia extrémizmu.

Mizíkovi neznalosť počítača prešla, súd ho oslobodil Marek Mrviš/SITA

podľa sudcu nebolo preukázané, že status napísal Mizík. Prokurátor sa na mieste odvolal, vec sa tak dostane na Najvyšší súd SR. Mizík sa odvolania vzdal.

„Ani jeden zo svedkov nepotvrdil, že by im obžalovaný oznámil, že je autorom textu. Jediným relevantným dôkazom boli písomné poznámky, ktoré si obžalovaný urobil a ktoré boli nájdené počas prehliadky kancelárie. Samotné poznámky súd nepovažoval za extrémistický materiál. Zároveň nevieme, kedy vznikli, boli nájdené až s odstupom času,“ povedal samosudca.

Na margo statusu uviedol, že nie je známe, kto ho tam dal, kto ho uverejnil a na koho podnet. „Sú aj iné možnosti ako tá, že to urobil sám obžalovaný,“ konštatoval sudca s tým, že nemal istotu, že Mizík status vytvoril a že by ho uverejnil. „Obžalobe sa nepodarilo preukázať, že by sa dopustil skutku uvedeného v obžalobe,“ dodal.

Prokurátor Mizíka vinil zo zločinov výroby a rozširovania extrémistických materiálov a prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Žiadal pre neho trest odňatia slobody v dolnej polovici trestnej sadzby s podmienečným odkladom a uloženie probačného dohľadu.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite