Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť rokov od razie v Moldave nad Bodvou: Z obetí spravili vinníkov

.redakcia .spoločnosť

Koalícia mimovládnych organizácií pri 5. výročí policajnej represívno-pátracej akcie v rómskej osade v Moldave nad Bodvou upozorňuje na nespravodlivosť a pochybnosti vo vyšetrovaní razie a v prípade obžaloby zbitých obetí.

Päť rokov od razie v Moldave nad Bodvou: Z obetí spravili vinníkov andrej bán V osade na Budulovskej býva asi tisíc ľudí, práve tu bola pred štyrmi rokmi veľká policajná razia.

uplynulo päť rokov, odkedy polícia vykonala raziu v osade na ulici Budulovská v Moldave nad Bodvou. Vyšetrovanie zásahu nebolo dôsledné a nezávislé, a dodnes nedošlo k vyvodeniu trestnoprávnej zodpovednosti voči príslušníkom polície, ktorí zásah naplánovali a zúčastnili sa ho. Zo zbitých Rómov sa, naopak, stali páchatelia.

Vyšetrovateľ 6 z nich obvinil a prokuratúra podala koncom mája obžalobu. Aktuálne, v stredu 13.6.2018, dvaja z nich už dostali z Okresného súdu Košice 1 trestné rozkazy za prečin krivej výpovede bez toho, aby vôbec prehovorili pred sudcom.

Koalícia mimovládnych organizácií (Equity, o.z., ERRC - Európske centrum pre práva Rómov, ETP Slovensko a Amnesty International Slovensko, CVEK) nesúhlasí so závermi vyšetrovania inšpekcie ministerstva vnútra, nesúhlasí ani s obžalobami pre 6 Rómov, ktorí sa mali dopustiť krivých výpovedí tým, že napríklad označili policajta, ktorý ich mal počas zásahu biť. Nesúhlasí ani s postupom sudcu Okresného súdu Košice I., ktorý bez hlavného pojednávania, rozhodol trestným rozkazom o vine dvoch zo šiestich obžalovaných Rómov. Organizácie poukazujú na porušenie princípu dôslednosti, keďže prvé vyšetrovacie úkony boli vykonané až 7 mesiacov po zásahu a princípu nezávislosti z toho dôvodu, že policajná inšpekcia ministerstva vnútra nie je nezávislým vyšetrovacím orgánom a musí platiť pravidlo, že policajt nesmie vyšetrovať svojho kolegu.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite