Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pôrodník Viliam Lokša: Sme zodpovední za to, ako ženy na pôrod spomínajú

.viliam Lokša .spoločnosť

Ako by sa rodili naše deti, keby v pôrodniciach fungovala dobrá prax? Pri príležitosti Svetového týždňa rešpektu k pôrodu prinášame každý deň ukážku z dokumentárneho filmu Medzi nami s komentárom expertky alebo experta.

Pôrodník Viliam Lokša: Sme zodpovední za to, ako ženy na pôrod spomínajú Medzi nami

o tom, že trpezlivosť a empatia patria medzi pracovné nástroje zdravotníckeho personálu, dnes píše Viliam Lokša − slovenský pôrodník, ktorý už takmer 30 rokov pôsobí v Rakúsku.

Ak príde rodička do pôrodnice s pravidelnou pôrodnou činnosťou, dostáva sa do starostlivosti pôrodnej asistentky. Tá zhodnotí všetky nálezy (vaginálne vyšetrenie, CTG) a rozhodne, či je pôrodná činnosť v norme. Ak áno, žena zostáva v starostlivosti pôrodnej asistentky. Ak nie, informuje lekára, ktorý určí po rozhovore s rodičkou a pôrodnou asistentkou ďalší postup. 

Pôrod dieťaťa je pre každú ženu nezabudnuteľným zážitkom na celý život. Priebeh prvej doby pôrodnej (tzv. otváracej) je vysoko individuálny, prah vnímania bolesti je u každej rodičky iný. Bolesti − kontrakcie majú rôznu pravidelnosť a intenzitu. Rodička musí byť informovaná o možnostiach ovplyvnenia kontrakcií a musí mať možnosť sa vyjadriť, či návrhy pôrodnej asistentky alebo lekára akceptuje. 

„Rozhodujúcimi aktérmi vždy zostanú pôrodná asistentka a lekár, ich odbornosť, trpezlivosť a ľudské kvality.
 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite