Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lekárka Lucia Kantorová: Zdravie v dospelosti sa začína už v pôrodnici

.lucia Kantorová .spoločnosť

Ako by sa rodili naše deti, keby v pôrodniciach fungovala dobrá prax? Pri príležitosti Svetového týždňa rešpektu k pôrodu prinášame každý deň ukážku z dokumentárneho filmu Medzi nami s komentárom expertky alebo experta. O nevyhnutnosti kontaktu koža na kožu dnes píše lekárka Lucia Kantorová.

Lekárka Lucia Kantorová: Zdravie v dospelosti sa začína už v pôrodnici profimedia

väčšinu detí narodených na Slovensku sprevádzajú prvými minútami života dotyky cudzích osôb. Odnesenie od matky a zabalenie do zavinovačky predstavujú pre novonarodené bábätko toxický stres a narúšajú jeho popôrodnú adaptáciu. Aj po pôrode tvoria matka a dieťa neoddeliteľnú jednotku. To, že si žena bezprostredne po pôrode položí nahé bábätko na hrudník a ponechá ho tam, predstavuje automatickú a štandardnú dobrú prax, odporúčanú aj Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Nerušený dlhotrvajúci kontakt koža na kožu je základ pre dobrý začiatok dojčenia. Prvé hodiny po pôrode sa pre svoju jedinečnosť nazývajú aj zlatá hodina. Je to mimoriadne citlivé obdobie, keď sa rozhoduje o tom, s akou ľahkosťou sa dojčenie začne, a nastavuje sa množstvo mlieka, ktoré sa žene bude tvoriť. Dojčenie podporuje rozvoj mozgu, vplýva na ochranu bábätka pred ochoreniami a buduje jeho imunitný systém.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite