Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výzva novinárov: Prestaňte normalizovať verejnoprávne médiá

.redakcia .spoločnosť

My, novinári z redakcií slovenských médií, so znepokojením sledujeme súčasné dianie v RTVS, ktoré nastalo len krátko po vražde nášho kolegu Jána Kuciaka.

Výzva novinárov: Prestaňte normalizovať verejnoprávne médiá Ilustračná fotografia/Robert Tappert/SITA

nové vedenie RTVS cielene šikanuje, obmedzuje a zbavuje sa dlhoročných novinárov, ktorí v posledných rokoch zásadným spôsobom prispeli k obnoveniu dôvery verejnosti vo verejnoprávne médiá.  

Televíziu a rozhlas normalizujú ľudia, ktorých kariéra sa viac spája s politickým marketingom a PR ako s povolaním novinára. Ich súčasné kroky nenaznačujú, že sú schopní aspoň udržať doterajšiu kredibilitu spravodajských a publicistických relácií. Vo vysielaní sa začína prejavovať cenzúra a dozvedáme sa o pokusoch pretláčať do vysielania konšpirácie alebo propagandu. Redaktori, ktorí sa proti týmto praktikám verejne ohradia, sa stávajú obeťami perzekúcie zo strany vedenia.

Obraciame sa menovite na tých, ktorí sú pred verejnosťou zodpovední za inštitúciu, ktorej majú slúžiť – Jaroslav Rezník, Vahram Chuguryan, Hana Lyons a Petra Stano Maťašovská.

„Označovanie novinárov za nepriateľov z nás robí potenciálne terče ďalšieho násilia.“

RTVS je verejnoprávna inštitúcia financovaná z koncesionárskych poplatkov. Nepatrí žiadnej vláde ani politickej strane, ale verejnosti. RTVS je inštitúcia, ktorú by ste mali byť schopní prevádzkovať dôveryhodným spôsobom, bez každodenných škandálov. Má slúžiť verejnosti, ktorá vás platí, nie politickej moci, ktorá sa už dva mesiace po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pokúša umlčať našich kolegov.

Označovanie novinárov za nepriateľov z nás robí potenciálne terče ďalšieho násilia a legitimizuje prípadné ďalšie útoky na žurnalistov. Slobodné médiá sú základným nástrojom verejnej kontroly. Umlčanie novinárov a ich nahradenie poslušnými propagandistami je prvým krokom pri zavádzaní diktatúr a totalitných režimov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite