Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bol to zápas o duše ľudí

.tomáš Gális .spoločnosť

S historikom ÚPN Patrikom Dubovským sme v roku 2010 hovorili o vzťahu komunistického režimu ku katolíckej cirkvi, o likvidácii gréckokatolíkov a takzvanej cirkevnej šestke.

Bol to zápas o duše ľudí Marek Mrviš/SITA Ilustračná snímka: 17. november 2015 Bratislava: Pietna spomienka na obete komunistického režimu pri pamätníku Brána slobody na Devíne pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu.

ako sa vyvjíjali vzťahy štátu a cirkvi po roku 1948?

Cirkev na Slovensku mala po druhej svetovej vojne stále silné zázemie. Odzrkadlilo sa to vo výsledkoch prvých povojnových volieb v ČSR, keď demokratická strana, podporovaná najmä katolíkmi, získala vyše 62 percent hlasov. V roku 1948 rátali obe katolícke cirkvi na Slovensku vyše tri štvrtiny populácie. KSČ mala v cirkvi najväčšieho ideového oponenta v zápase o "ducha a duše" ľudí, ktorého s nárastom svojej moci a totalitného charakteru vlády vnímala ako svojho nepriateľa.

bolo to otvorené nepriateľstvo?

Likvidačný charakter postoja komunistickej strany k cirkvám bol prijatý na rokovaní Informbyra (medzinárodného poradného fóra komunistických strán) v roku 1947, kde prijali ostrý kurz proti cirkevnej reakcii. Tá sa vnímala ako centrum špionáže a spojencov imperializmu s cieľom zvrhnúť režimy ľudových demokracií v krajinách sovietskeho bloku. V takých pozíciách po februári ´48 začal sa najskôr dialóg režimu s cirkvou, ktorý sa zhoršoval do jesene 1949. Po februári ´48 režim demonštroval svoj vzťah k cirkvi poštátnením niekoľkých kláštorov, rehoľných internátov, rozpustením cirkevných spolkov a zrušením väčšiny cirkevnej tlače. 

V lete 1949 režim spustil tzv. katolícku akciu, ktorá by nepodliehala Vatikánu a biskupom. Chcel tak izolovať hierarchiu a dostať náboženský život pod kontrolu s výhľadom vytvorenia Zväzu slovenských katolíkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite