Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Reakcie čitateľov: AD Eva Čobejová: ....Válek vo filme

.alexander Dudich .spoločnosť .listy

Nemusíme elementárne básne a ich poetov už vôbec nie. Určite nie je nás málo, ktorí vedno so Šándorom Petöfim, vlastným menom Petrovičom vyznávame princíp, ktorý ten odrodilec zo slovenskej matere odkázal „Poetom XIX. storočia“ v dobe ťažkej, roka meruôsmeho.

„Nech nebrnká na strunách nerozvážne ten, čo lýru do rúk dnes bral. Bo ak len o bôľoch či radostiach svojich peje, tento svet ho nepotrebuje, preto to drevo sväté odložiť by mal.”  Janko Čietek by to bol do našej ľubozvučnej reči prebásnil aj o čosi lepšie. 

Zato kvalifikáciu Válka ako barda elementárnej poézie sme si nevymysleli. Podobné krvavo vážne rozsudky patria do arzenálu naslovovzatých. Aspoň o tom písal Daniel Hevier (.časopis 25. október 2009) o Válkovej ľútosti zo sebasúcitu na hranici gýču. Na hrubé vrece treba aj hrubej záplaty, lebo snáh o dodatočnú kozmetiku či poumývanie murína je ešte stále dostatok a pomlčanie o morálnych pokleskoch byť aj hviezdy neba slovenskej poézie je len presne pritesaným blokom do masívnej stavby relativizácie neduhov a či až zločinov boľševika (cf.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite