Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Obývačka a slušné Slovensko

.táňa Sedláková .spoločnosť

Obývačka. Niekoľko štvorcových metrov inak všedného priestoru. Izba s veľkým stolom a stoličkami, knižnicou, klavírom, oknom a výhľadom na brezy namiesto televízie.

Obývačka a slušné Slovensko DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA 20. marec 2018 Bratislava: Zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, Katarína Nagy Pazmány, Táňa Sedláková a Karolína Farská v Prezidentskom paláci.

nič menej a nič viac. Priestor určený na oddych po dlhých pracovných dňoch. Tak ako obývačky mnohým domácnostiam slúžia. A predsa! Aj tie najvšednejšie priestory a aj tie najvšednejšie dni jedna výrazná udalosť dokáže svojou silou premeniť a pretvoriť. 

Takouto udalosťou zvratu je streda 21. február 2018. Dvojitá vražda našich rovesníkov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a evidentná snaha o umlčanie hlasu výnimočného investigatívneho novinára túto všednosť a nehybnosť premenili na výnimočnosť a občiansky pohyb. Pohyb hnaný túžbou po živote v krajine s pevným právnym štátom. Občiansky pohyb, motivovaný túžbou po kultúre, v ktorej základným princípom nie je zbabelosť a prospechárstvo, ale skutočný zákon, v rámcoch ktorého slobodne a na základe vzájomného rešpektu konajú rôznorodí občania a občianky. 

za normálne Slovensko

Sedávali sme v tej obývačke niekoľkí. Katka, Peťo, Karolína, Juraj, Kubo, Veronka, Hudec a Lukáš. Ťažko niekomu (a vlastne aj mne samej) s odstupom času objasniť, že sme sa len nedávno poriadne nepoznali. Ako mnohí ďalší v slovenských a zahraničných mestách sme aj my pred sebou na konci februára rozpoznávali iba jednu jedinú možnosť – snahu svojimi možnosťami prispieť najprv k pietnemu pochodu za Jána a Martinu a neskôr aj k ďalším krokom, ktoré „budú potrebné“. Potrebné na čo? Dobrá otázka, na ktorú existujú iba dlhé a dlhoročné odpovede.  

„V našich predstavách pre naplnenie takých samozrejmých požiadaviek, ako sú tie naše, nie je potrebné stráviť týždne na námestiach.“

Krátko pred ohlásením prvého zhromaždenia spoza veľkého stola ktosi z nás poznamenal: „Mali by sme to ešte nejako výstižne pomenovať. Ale... ako? Za normálne Slovensko?“ Dávalo nám to tak zmysel. Požadovali sme predsa niečo, čo by v zrelej spoločnosti malo byť samozrejmé – dôkladné a transparentné vyšetrenie dvojitej vraždy, vyšetrenie všetkých káuz, na ktoré Jano vo svojich článkoch poukázal a novú dôveryhodnú vládu. Zhodli sme sa na tom, že chceme to najprirodzenejšie a najnormálnejšie – slušne spravované Slovensko. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite