Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výzva všetkým evanjelikom: Nedajte sa zastrašiť

.hnutie evanjelických laických pracovníkov .spoločnosť

Uverejňujeme vyhlásenie Hnutia evanjelických laických pracovníkov k vývoju v Evanjelickej cirkvi a.v.

Výzva všetkým evanjelikom: Nedajte sa zastrašiť Radoslav Maťaš/SITA

milí bratia a sestry,

stretli sme sa, aby sme modlitbou, slovom Božím a našou účasťou potvrdili, že nám nie je ľahostajný ďalší osud a vývoj ECAV na Slovensku.

V tomto roku sa končí 12-ročné obdobie pôsobenia dvoch doterajších biskupov našej cirkvi, a to bratov Miloša Klátika a Milana Krivdu. Táto dvojica biskupov priviedla našu cirkev do priepasti úpadku, hodnotového rozdelenia, prenasledovania názorových oponentov či ovládnutia a. s. Tranoscius a generálneho súdu cirkvi prostredníctvom tzv. „svojich“ ľudí. Ukradnúť objektivitu a rozpustiť profesionalitu týždenníka Evanjelický posol spod Tatier sa po roku 1989 podarilo iba týmto dvom biskupom. Zabudli, že cirkev je skutočným telom Kristovým, nie formálnym, a jeho súčasťou sú jeho údy, v našom prípade členovia cirkvi, jednotlivci a cirkevné zbory, ku ktorým sa hlásia. Od cirkevných zborov sa odvodzuje moc a delegovanie právomocí či poverenie na správu vecí spoločných cirkevných. Na toto všetko dosluhujúce vedenie zabudlo. Cirkev nie je možné riadiť ako politickú stranu. Potvrdzujúcim znakom zlyhania Predsedníctva cirkvi ECAV je udelenie pamätnej medaily k 500. výročiu reformácie bývalému predsedovi vlády SR. Honosné a formálne oslavy 500. výročia reformácie, ktoré sa uskutočnili v minulom roku, v mnohom zastreli skutočnú podstatu reformačných hodnôt a zásad či aktuálnu potrebu ich pretavenia do skutočného života.   

Nech je tento deň a toto zhromaždenie mementom, aby sa takáto situácia úpadku či centralizácie moci, v cirkvi už nikdy viac neopakovala. Našou túžbou a požiadavkou sú transparentné voľby nových biskupov, nového generálneho dozorcu, reforma cirkevných zákonov a obnova cirkvi, ktorá bude viesť k obnove vzájomnej dôvery, k obnove kreditu cirkvi v spoločnosti a tiež k tomu, že sa začne naša cirkev vyjadrovať k zásadným otázkam smerovania spoločnosti a bude citeľne napomáhať s obnovou morálnych hodnôt vo verejnom živote.

„Ctíme si reformačné zásady a najmä Božie slovo, ktoré má slúžiť na budovanie jednotlivca, spasenie ľudí a záchranu ľudstva.“

Nech naše slová oslovia všetkých veriacich, členov cirkevných zborov, zborové presbyterstvá a účastníkov zborových volebných konventov, keď sa budú hlasovaním rozhodovať o menách budúcich biskupov a najvyšších predstaviteľov cirkvi. Nech sú to ľudia, ktorí si ctia morálne zásady, reformačné hodnoty našej cirkvi a preukazujú lásku k blížnemu. Nech sú to ľudia, ktorí: zastavia prenasledovanie názorových oponentov, obnovia dialóg s členmi vlastnej cirkvi; ktorí vrátia evanjelickým cirkevným médiám dôstojnosť a profesionálne vedenie. Nech sú to ľudia, ktorí budú prepájať a zjednocovať duchovných a laických pracovníkov v službe evanjelia, v sociálnej oblasti, v diakonickej práci, pri výchove a vzdelávaní mladej generácie a pomáhať pri rozvoji miest a obcí, ochrane ich kultúrneho dedičstva či v komunitnom rozvoji na všetkých miestach, kde sa naše cirkevné zbory nachádzajú.

Vyzývame farárov a kaplánov v službe, bratov a sestry, aby sa nenechali zastrašiť dosluhujúcim generálnym biskupom, generálnym dozorcom a ani biskupom západného dištriktu pri svojom slobodnom rozhodnutí koho podporiť ako lídrov našej cirkvi na ďalšie obdobie. Nenechajte sa zastrašovať a manipulovať ani týždenníkom Evanjelický posol spod Tatier s jeho terajšou redakciou a redaktormi. Patríme totiž Ježišovi Kristovi. Ctíme si reformačné zásady a najmä Božie slovo, ktoré má slúžiť na budovanie jednotlivca, spasenie ľudí a záchranu ľudstva.  Nech naše modlitby a moc Slova Božieho menia k lepšiemu Evanjelickú cirkev a. v. pre naše deti, rodiny, súčasnú najstaršiu, ako aj nadchádzajúce generácie a pre lepšie Slovensko.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite