Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vipery proti Gripenom

.michal Deliman .spoločnosť .technológie

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky sa rozhodlo nahradiť staré ruské stíhačky. Na výber má buď americké stroje F-16, alebo švédske Gripeny. Čo si vybrať? Dajme na chvíľu bokom politické hľadisko a pozrime sa na celú vec technologicky.

Vipery proti Gripenom US AIR FORCE/AFP/PROFIMEDIA F-16 Fighting Falcon patrí medzi najvýkonnejšie stíhacie lietadlá na svete. Vyrábajú sa od 70. rokov.

rýchlo sa približujúci cieľ je uzamknutý v zameriavacom radare najmodernejšej stíhačky F-16 Viper. Pilot vidí na displeji zabudovanom v prilbe vznášať sa diamant. Je presne tam, kde by mal byť cieľ. Približujúci sa objekt sa ešte nedá vizuálne vyhodnotiť. Pilot vidí len mraky a modré nebo.

Zameriavací radar FCR (Fire Control Radar) však stále vykazuje niečo iné: tam vonku číha čosi hrozivé. Radar je uzamknutý na rýchlo sa pohybujúci cieľ, a ten smeruje priamo k nemu. Rýchlosť priblíženia je až neuveriteľná, vyše tisíc uzlov. Skúsenosti pilotovi hovoria, že to nie je nákladné lietadlo ani zjavenie. Je to  bojová stíhačka a druhý pilot letí priamo naňho, aby ho zostrelil.

Výstražný radar RWR (Radar Warning Receiver) pilotovi varovne pípa do ucha a na obrazovke sa objaví symbol v pozícii 12 hodín. Protivník práve zameral jeho stroj. Rýchlo skontroluje diamant vo svojom zornom poli. Je stále priamo pred ním. Radarový systém mu hovorí, že je od neho vzdialený 20 kilometrov a rýchlosť priblíženia sa zvýšila na 1 100 uzlov. Nepriateľský pilot je vážny problém. Agresívne sa približuje a nepochybne dôjde k čelnému stretu. Už nie je čas vyhnúť sa neznámemu bojovníkovi, lebo pokus o obrat by z neho spravil ľahký terč. Ako kedysi rytieri na turnaji, aj on sa musí postaviť protivníkovi čelom, zostať agresívny a pripravený tasiť zbrane. Čas na obrat a únik vypršal.

Osem kilometrov! Pilot stále nedokáže vizuálne identifikovať protivníka, vidí však, že diamant mierne klesá a presúva sa na ľavú stranu nosa lietadla. Je čas zoznámiť sa. Čierna bodka, nie väčšia ako fliačik špiny na pilotnej kabíne, je prvé, čo si pilot všimne. Zo vzdialenosti piatich kilometrov je už identifikácia ľahká, pretože nepriateľské lietadlo sa k nemu približuje s bielym oblakom v pozadí. Je ako mravec na bielej posteľnej plachte.

„Kto bude víťazom fiktívneho vzdušného súboja medzi novým mocným Viperom a vynikajúcim Gripenom?“

O dve sekundy už vidí zreteľný trojuholníkovitý tvar bojového lietadla. O ďalšie dve sekundy sa stíhačky vzájomne minú. Pilot sa pripravuje na prvý kontakt. Sivý tvar vnútri diamantu okamžite rozkvitne, akoby explodoval. Nie na časti a kúsky, ale na skutočné lietadlo s kamuflážou, znakmi, insígniami, jasne viditeľným kokpitom a raketami. Niet už pochýb o jeho identite. „Nepriateľský Gripen!“ kričí pilot do rádia. Upravuje svoj vztlakový vektor na rovinu pohybu protivníka a pritiahne k sebe riadiacu páku. Okamžite dôjde k preťaženiu.

súboj sa začína

F-16V verzus J-39E. Oba stroje sa považujú za stíhacie lietadlá štvrtej generácie najvyššej kvality. Tieto stíhačky majú výnimočné radary, sledovacie systémy, motory a technológiu. Kto však bude víťazom fiktívneho vzdušného súboja medzi novým mocným Viperom a vynikajúcim Gripenom? Pozrime sa na to trochu bližšie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite