Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Láskavý anjel českého Twitteru

.tomáš Němeček .spoločnosť .český týždeň Tomáša Němečka

Zomrela najzaujímavejšia osobnosť českého Twitteru. Nevedeli sme, ako sa volá, ako vyzerá, ani čím sa živí. Napriek tomu mala 18-tisíc fanúšikov vrátane politikov a novinárov.

Láskavý anjel českého Twitteru Natália Ložeková / natalialozekova.sk

znie to asi čudne – zvlášť pre tých, ktorí Twitter nepoužívajú. Spoločenská sieť, ktorá donedávna umožňovala len správy s dĺžkou 140 znakov, nie je taká ľudová ako Facebook. Má svoju nepísanú etiketu, ku ktorej patrí aj hra na anonymitu. V júli 2014 sa na nej zjavil účet @cvrliky (štebotanie), ktorý sľúbil prinášať „to naj z českého Twitteru“ – jeho autor iba retweetoval, zdieľal cudzie texty. Znie to jednoducho, ale Cvrliky takto každý deň prečítal stovky tweetov a neúnavne vyhľadával nových autorov. Štyri roky v kuse. Jeho účet sa stal známym rázcestníkom, vďaka ktorému sa preslávil napríklad @selner84 (asistent v stacionári pre autistické deti Martin Selner, nominovaný na literárnu cenu). Cvrliky bol vplyvný ako recenzenti reštaurácií, ktorí sami nevaria: jeho „retweetnutie“ si vážili aj mediálne hviezdy ako bavič Leoš Mareš. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite