Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

S Fidelom na ďalších 90 rokov?

.katarína Líšková .spoločnosť

Bude apríl 2018 najdôležitejším dátumom novodobých kubánskych dejín?

S Fidelom na  ďalších 90 rokov? Katarína Líšková

voľby na Ostrove Slobody sú už dnes často skloňovaným pojmom. Pred necelými dvoma rokmi zomrel Fidel Castro, ktorý ovplyvňoval vyše pol storočia vody nielen Karibiku. Fidel sa určite narodil pod šťastnou hviezdou. Ak mačka má sedem životov, tak on ich mal cez 600. Také je číslo, ktoré že vraj Americká CIA eviduje ako počet plánovaných útokov na integritu jeho osoby. Samozrejme, nie všetky sa zrealizovali a viaceré ostali len na papieri, ale aj tak.. koľko dolárov amerických daňových poplatníkov stál 90-ročný honorár jednej z najväčších hviezd studenej vojny?

Jeho mladší brat, 86 ročný Raúl Castro, nastúpil na prezidentskú stoličku oficiálne v roku 2008. Vydržal na nej dve volebné obdobia a teraz vraví, že už kandidovať nebude. A čo vravia Kubánci? 

Samozrejme, že nič nie je čiernobiele. Ani tradičné kubánske jedlo congrí: čierna ryža a biele fazuľky. „Predsa len tie čierne fazule tak trochu tú ryžu sfarbia, keď sa spolu varia v jednom hrnci.“ To mi hovorí Eduardo Espín, kuchár, ktorý si prišiel zapáliť cigaretku medzi dusením hovädzieho a kuchtením tradičnej už spomínanej prílohy congrí. 

„Vidíš to more? Ešte pred chvíľou bolo tak rozbúrené, že kubánska polícia uzavrela celú promenádu zvanú malecón. A kde sú tie vlny teraz? Po každej búrke príde pokoj.“.. privrie oči a plným dúškom potiahne z cigarety.. „to nehovorím ja, ale staré námornícke príslovie. To more je ako naša duša. Veľké a vášnivé vlny a potom pokoj..“ zdá sa mi, že až príliš zachádza do poetickej nôty a tak ho tam nechávam meditovať s cigaretou a starým odtiahnutým autom v uličke, ktoré tam stojí od kedy uzavreli malecón. 

Katarína Líšková

Prejdem pár blokov a do oka ma vláka priam dokonalý záber: na ulici Samota, je bar s menom Vášeň, kde jediné, čo predávajú je rum. 750ml za 20 korún. Mladý Roberto Heins sa prišiel rozlúčiť: „ja už k urnám nepôjdem. Odchádzam za rodinou na Miami“ a veselo si podáva ruku s výčapníkom. Jeho kamarát, známy alebo len sused radšej nič nehovorí. Má taký zvláštny výraz na tvári, ktorý prvý dešifroval výčapník. Vytiahol podpultové poháre, lebo tu sa rum čapuje len do vlastných prinesených fliaš a všetkým prítomným nalial. Druhý to pochopil Roberto a pohotovo vyhlásil: „túto rundu beriem ja.“

Katarína Líšková

Kubánsky život sa celý odohráva na ulici. Má to svoje čaro, nezameniteľnú patinu starých čias aj akúsi ľudskú pečať pachu spotených tiel. Neviem si predstaviť, čo raz bude, keď všetci jedného dňa budú sedieť doma a pozerať do telefónov vytvárajúc si svoj virtuálny svet. Internet bol niekedy tak nedosiahnuteľný ako sneh na vianočných plážach Austrálie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite