Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za slušné Slovensko: Môžete zdiskreditovať prokurátora, ale ľudí neumlčíte

.redakcia .spoločnosť

Zajtra sa po celom Slovensku a v zahraničí uskutočnia zhromaždenia Za slušné Slovensko. Prečítajte si vyhlásenie organizátorov.

Za slušné Slovensko: Môžete zdiskreditovať prokurátora, ale ľudí neumlčíte Darko Vojinovic/AP Photo/SITA Ilustračná fotografia.

pán Drucker sa vo svojich vyjadreniach hlási k snahe o obnovenie dôvery občanov v políciu a rezort ministerstva vnútra, inštitúcie zodpovedné za vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Túto dôveru však nie je možné obnoviť, ak policajným prezidentom zostáva Tibor Gašpar. 

Cieľom zajtrajšieho zhromaždenia občanov je preto vyslať jasný nesúhlas s tým, aby policajný zbor naďalej viedol politický nominant, pod ktorého vedením prišlo k pochybeniam pri vyšetrovaní vrážd Jána a Martiny. Rovnako poukázať na nevyhnutné systémové zmeny v policajnej inšpekcii a odpolitizovanie vedenia polície.

S veľkým znepokojením sme dnes zachytili informácie o disciplinárnom podnete na prokurátora Špirka, ktorý podal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Práve správanie ľudí, ako sú pán Gašpar a pán Kováčik, nás všetkých privádza na námestia, kde spoločne voláme po slušnom a spravodlivom Slovensku. Slovensku, kde sa trestá korupcia, nie odvaha. Slovensku, kde vyšetrovatelia a špeciálny prokurátor nezametajú kauzy pod koberec, ale podávajú žaloby na súd.

„Nemýľte si našu slušnosť s nedostatkom odhodlania a vytrvalosti.“

Môžete vymeniť vyšetrovateľa aj tím vyšetrovateľov. Môžete zdiskreditovať prokurátora alebo sudcu. Môžete dokonca vymieňať nominantov na politickej šachovnici. Ale nemôžete zničiť pravdu a umlčať ľudí.

V Bratislave zajtra okrem iných vystúpia: Zuzana Števulová (právnička), Andrej Bán (novinár), Zuzana Petková (investigatívna novinárka), Richard Stanke (herec), hudobná skupina Živé kvety, spevák Juraj Benetin.

Vyzývame všetkých, ktorí sa zúčastnia na zhromaždeniach, aby prišli pokojne, no rozhodne vyjadriť svoj občiansky postoj. Nenechajme sa nikým vyprovokovať. Prosíme všetkých, aby rešpektovali pokyny organizátorov a polície. Prosíme ľudí, aby si priniesli kľúče.

Upozorňujeme, že po zhromaždení nebude žiadny pochod. Zhromaždenie bude výlučne na Námestí SNP.

Zajtra večer o 19:30 v KC Dunaj sa uskutoční prvá zo série diskusií o systémových zmenách na tému „Za slušnú políciu: Ako vrátiť dôveru policajtom a sudcom“.

Diskusiu organizuje denník SME v spolupráci s iniciatívou Za slušné Slovensko.

Nemýľte si našu slušnosť s nedostatkom odhodlania a vytrvalosti.

Karolína Farská, Juraj Šeliga, Táňa Sedláková, Veronika Bruncková, Jakub Kratochvíl, Lukáš Fule, Róbert Hudec

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite