Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Neurážajte ruských diplomatov

.radovan Bránik .spoločnosť

Novinárska skratka je občas nepríjemná vec. Keď sa použije na nesprávnom mieste, dokáže zmeniť pravdu na lož a naopak.

Neurážajte ruských diplomatov boris németh Za bránou tohto objektu sa ukrýva zopár tajomstiev, o ktoré sa užívatelia pozemku delia len neradi.

už niekoľko dní sa v titulkoch palcovým písmom píše o plánovanom vyhostení ruských diplomatov, nemá to však takmer žiadny reálny základ. Ak sa medzi vyhostenými osobami bude nachádzať čo i len jediný skutočný diplomat, pôjde najskôr iba o drobnú chybu v práci kontrarozviedky niektorej z krajín, ktoré sa práve rozhodli vyvetrať v zatuchnutých izbách ruských ambasád. Domov pôjdu len tí, ktorí v EÚ už dávno nemali čo hľadať.

Ruská federácia presadzuje svoje záujmy v EÚ dvoma spôsobmi. Jednak oficiálnou cestou za aktívneho zapojenia skutočných diplomatických pracovníkov a kultúrnych inštitútov, ovplyvňovaním školstva, čiastočne aj subjektov tretieho sektora a miestnych sympatizantov, zároveň však systematicky pôsobí aj neoficiálne cestou nasadenia rozviedkových služieb. Krajiny s funkčnou kontrarozviedkou majú túto činnosť dôkladne zmonitorovanú a o skutočnom profile prichádzajúceho dôstojníka majú prehľad ešte skôr, ako pricestuje do hostiteľskej krajiny.

Vychádzajúc zo správ siedmich spravodajských služieb členských krajín EÚ z rokov 2014 a 2015 sa považuje za preukázané, že zvyčajne štvrtina, až tretina všetkých pracovníkov zastupiteľských úradov RF v krajinách EÚ pracuje pod krycou diplomatickou legendou a v skutočnosti ide o príslušníkov, respektíve spolupracovníkov niektorej z tajných služieb. Zo zdrojov českej BIS dokonca možno odvodiť, že viac ako polovica personálu ambasády RF používa diplomatický pas len ako krytie. V tomto bode dochádza k prekrývaniu oficiálnej a neoficiálnej formy pôsobenia v záujmovej krajine a podľa správ viacerých prebehlíkov má v prípade rozhodovania v absolútnej väčšine prípadov hlavné slovo tajná služba. Oficiálna činnosť orgánov RF na sociálnych sieťach a v médiách je kvalitne monitorovaná a zdokumentovaná, oveľa menej známa je činnosť, ktorá na území EÚ prebieha skrytou formou, často nelegálne, využívajúc miestnu vplyvovú agentúru, na ktorej tvorbe a údržbe sa aktívne podieľajú riadiaci dôstojníci. Aká je teda aktuálna štruktúra a úlohy jednotlivých tajných služieb RF?

„Dlhoročné ničím nerušené pôsobenie ruskej rozviedky dosiahlo kritickú hranicu a dokázalo vypnúť imunitný systém Slovenskej republiky.“

Z viacerých existujúcich služieb sú pre EÚ najdôležitejšie dve: Hlavná správa rozviedky generálneho štábu ozbrojených síl RF a Služba vonkajšej rozviedky RF. Obe majú na starosti aktívne pôsobenie na území nepriateľa. V Rusku existuje tiež niekoľko menších špecializovaných služieb určených na vykonávanie útočných operácií vyžadujúcich si nasadenie fyzického násilia, atentátov, vrážd a vykonávanie inej nelegálnej činnosti. Na území EÚ sú nasadzované ojedinele, voči presne určeným cieľom a prakticky vždy využívajú lokálne prípravné tímy schopné dokonale splynúť s prostredím. Ich činnosť je špecifická tým, že sa musia vyhnúť riziku prezradenia a zadržania, no zároveň ide o svojský spôsob komunikácie s tými, ktorých považujú za zradcov. Zo spôsobu vykonania musí byť zasväteným zrejmé, kto je skutočným páchateľom a aké sú jeho možnosti. Na území SR a v schengenskom priestore sa pohybujú s falošnou identitou získanou za pomoci spriaznených pracovníkov matrík, advokátov a príslušníkov polície, takže pri bežnej náhodnej kontrole je ich skutočná totožnosť nezistiteľná.

Hlavná správa rozviedky generálneho štábu ozbrojených síl RF je ofenzívnou službou výrazne vojenského charakteru, jej príslušníkmi sú napríklad členovia oddielov Alfa Spetznaz v minimálnom odhadovanom počte 17 400 osôb. Sú využívaní na plnenie špeciálnych úloh v konfliktných zónach, kde Ruská federácia buď vedie regulárnu vojnu, alebo vykonáva vojenské operácie bez oficiálneho vyhlásenia vojny, prípadne poskytuje inštruktorské služby pre miestnych bojovníkov a partizánov. Príslušníci Spetznaz tiež zabezpečujú prípravu terénu, logistického zázemia a fyzickej bezpečnosti špecialistov GRU na HUMINT – teda rozviedkovú prácu s ľudskými zdrojmi. Zabezpečujú tiež pracovníkov SIGINT operujúcich na misiách na nepriateľskom území vrátane zabezpečenia evakuačných plánov v prípade prezradenia. Väčšia časť SIGINT prebieha z ruského územia prostredníctvom monitorovacích zariadení používajúcich optický prieskum a odposluch rádiovej, telefónnej a internetovej komunikácie. 

Tisíce obyvateľov okolitých ulíc sú desiatky rokov vystavené vysokovýkonnému vysielaniu v rôznych frekvenciách bez toho, aby mala Slovenská republika oficiálnu informáciu o jeho intenzite a prípadnom ohrození zdravia a životov občanov SR. boris némethTisíce obyvateľov okolitých ulíc sú desiatky rokov vystavené vysokovýkonnému vysielaniu v rôznych frekvenciách bez toho, aby mala Slovenská republika oficiálnu informáciu o jeho intenzite a prípadnom ohrození zdravia a životov občanov SR.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite