Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Protest v piatok v Bratislave nebude, vzniká platforma Za slušné Slovensko

.redakcia .spoločnosť

Tretí protest, naplánovaný na piatok, je nahradený vznikom platformy Za slušné Slovensko. Tu je dôležité vyhlásenie organizátorov.

Protest v piatok v Bratislave nebude, vzniká platforma Za slušné Slovensko Diana Černáková/SITA Zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, Katarína Nagy Pazmány, Táňa Sedláková a Karolína Farská.

v pondelok uplynie mesiac od toho, ako sme sa dozvedeli, že Ján a Martina boli zavraždení. Po ich smrti boli publikované Jánove zistenia o prepojeniach vládnej strany SMER na organizovaný zločin a korupciu. Je prirodzené, že tieto udalosti narušili dôveru ľudí v úradujúcu vládu a žiadali si vyvodiť politické dôsledky.

Tlak občianskej verejnosti donútil odstúpiť pána Fica a pána Kaliňáka. Občania ukázali, že im osud tejto krajiny nie je ľahostajný. Že sa vedia spojiť a ozvať sa. Prišli na námestia a vyvinuli tlak, ktorý nemá od novembra 1989 obdobu. My všetci spolu sme sa dokázali postaviť za slušné a spravodlivé Slovensko. Zmena sa začala a je nezastaviteľná. Nedovolíme, aby nádej, ktorá je medzi nami, vyprchala.

Dnes pán prezident Kiska vymenoval novú vládu. Preto sme sa rozhodli, že v piatok sa v Bratislave zhromaždenie Za slušné Slovensko neuskutoční. Od začiatku sme reprezentovali občiansky hlas a sme hrdí na to, čo občiansky hlas dosiahol. Teraz sme sa dostali do bodu, keď vidíme, že nasledujúce kroky spoločnosť delia a z občianskej pozície vieme povedať, že sú kroky, ktoré sa majú diať na ulici, a kroky, ktoré sa majú diať v parlamente. Sú okamihy, ktoré nie sú jednoduché, ale aj o tomto je sloboda, zodpovednosť a slušnosť. Slušní občania rešpektujú Ústavu.

„Nekončíme, naopak, sme tu a sme pripravení kedykoľvek vyjsť opäť do ulíc.“ 

My nikam neodchádzame, budeme pozorne sledovať systémové zmeny, ku ktorým sa nová vláda prihlásila a o ktorých hovorí, že je pripravená ihneď ich realizovať. To, čo vládna strana spravila doteraz, je aboslútnym minimom. Dnešok preto nie je bodkou, ale dvojbodkou. Preto zakladáme občiansku platformu „Za slušné Slovensko“, ktorej cieľom je podporovať občianska angažovanosť a spájať ľudí za spravodlivé a slušné Slovensko.

Nekončíme, naopak, sme tu a sme pripravení kedykoľvek vyjsť opäť do ulíc. Budeme vyvíjať rôzne formy občianskeho tlaku na to, aby bola vyšetrená vražda Jána a Martiny a neboli žiadne podozrenia na prepojenie štátnych inštitúcii na organizovaný zločin. Chceme vidieť, že ministerstvo vnútra funguje nezávisle, a nie ako stranícka pobočka.

Budeme pozorne sledovať každý krok novej vlády. Sme tiež pripravení vytrvalo a dlhodobo tvoriť slušné a spravodlivé Slovensko. 

Nemýľte si našu slušnosť s nedostatkom odhodlania a vytrvalosti.

Katarína Nagy Pazmány, Peter Nagy, Karolína Farská, Juraj Šeliga, Veronika Bruncková, Tatiana Sedláková, Jakub Kratochvíl

Organizátori protestov vysvetľujú, že nekončia, ale menia formu: 

 

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite