Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zatknutý Vadala mal blízko k Smeru

.redakcia .spoločnosť

Vadala bol už v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zadržaný slovenskou políciou, neskôr ho však prepustili. Kto to je?

Zatknutý Vadala mal blízko k Smeru Roman Hanc/AP/SITA

v utorkových skorých ranných hodinách v Michalovciach zadržali Antonina Vadalu. Dôvodom je, že na túto osobu vydal súd v Benátkach európsky zatýkací rozkaz. 

„Európskym zatýkacím rozkazom žiada taliansky súd o vydanie Antonina Vadalu na trestné stíhanie do Talianska pre drogový trestný čin spáchaný organizovanou zločineckou skupinou s nadnárodnou pôsobnosťou. Celý postup bol realizovaný v maximálnom utajení, aby sa zabránilo úniku informácií a prípadnému zmareniu tohto úkonu,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová s tým, že na riešení tejto záležitosti spolupracovali GP SR a Eurojust, ktorý koordinoval spoluprácu medzi talianskymi a slovenskými orgánmi.

„Krajská prokuratúra Košice podá Krajskému súdu v Košiciach návrh na vzatie zadržanej osoby do predbežnej väzby.“

Predbežné vyšetrovanie v tejto veci podľa Predajňovej vykonáva podľa príslušných ustanovení o európskom zatýkacom rozkaze v platnom znení Krajská prokuratúra Košice.

„V rámci 48-hodinovej lehoty, ktorú má prokurátor po zadržaní osoby k dispozícii na rozhodnutie o ďalšom postupe Krajská prokuratúra Košice podá Krajskému súdu v Košiciach návrh na vzatie zadržanej osoby do predbežnej väzby,“ vysvetlila hovorkyňa. V rámci medzinárodnej akcie bolo podľa nej zadržaných 17 osôb, z ktorých 11 sa nachádza vo väzbe a šesť v domácom väzení. „Ďalšie informácie v tomto štádiu konania nie je možné poskytnúť," dodala.

Antonino Vadala, ktorého spomínal v textoch zavraždený novinár Ján Kuciak, podniká na východnom Slovensku. Písal o ňom napríklad toto:

„Dvaja ľudia z okruhu človeka, ktorý prišiel na Slovensko ako človek obvinený v mafiánskom prípade v Taliansku, majú denný prístup k premiérovi krajiny – a vybral si ich Robert Fico osobne.“

A to nie je všetko. V článku Jána Kuciaka je aj toto:

„Dlhoročná ekonómka Vadalových firiem kandidovala za Smer v komunálnych voľbách. Samotný Vadala Smer masívne podporuje aj v kampani na sociálnych sieťach. Fica chválil medzi Talianmi, Kaliňáka bránil pred intrigánskou opozíciou, a s Rašim sa hecovali k víťazstvu vo voľbách. V deň volieb Vadala horlil, že dnes všetci volíme správne 16 Smer a zajtra máme istotu, že Slovensko je v dobrých rukách. V predvolebnom čase sa chystal na konferenciu Smeru v Košiciach. Rašimu verejne odkazoval, že sa tam vidia. Stranu Smer nazýval naša strana. A keď vznikla súčasná vládna koalícia, pre Vadalu to bol dôvod na oslavu.“

V súvislosti s vyšetrovaním vraždy bol už zadržaný slovenskou políciou, neskôr ho však prepustili.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite