Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aj pamiatky na dedinách majú rovnaký problém ako tie v Bratislave. Nekultúrnych vlastníkov

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Príbeh skrytej a polorozpadnutej národnej pamiatky v mestečku Hanušovce nad Topľou pobúril verejnosť. Pavel Gregor, prezident pamiatkarskeho združenia ICOMOS, hovorí, ako môže pri bezohľadnom vlastníkovi konať pamiatkový úrad.

Aj pamiatky na dedinách majú rovnaký problém ako tie v Bratislave. Nekultúrnych vlastníkov Agáta Krupová Združenie Čierne diery osadilo bilbord o zničenej pamiatke priamo v Hanušovciach.

zaregistrovali ste príbeh sušiarne v Hanušovciach nad Topľou? Čo ste si pri tom pomysleli? 

Že podobné prípady sú na Slovensku, žiaľ, bežné. Nie je to pritom problém zákonov, ale problém morálky. Všetky indície smerujú k tomu, že vlastník sa nezaujímal o záchranu a obnovu technickej pamiatky, respektíve, že jej zachovanie mu prekážalo. Zákon nemôže obsiahnuť to, že človek nerozumie potrebe ochrániť pamiatku a správa sa nekultúrne. Najmä ak ide o takýto skvost. Doteraz som o tejto pamiatke nevedel, ale zdá sa mi technicky a architektonicky unikátna. 

ak hovoríte, že ide o bežný prípad, aké podobné prípady poznáte? Je veľa malých pamiatok na dedinách, kde sa o ne nikto nezaujíma? 

Práve pripravujeme súťaž Národného komitétu ICOMOS, v ktorom chceme oceniť výnimočné aktivity v pamiatkovej oblasti. A práve kvôli prípadom takýchto pamiatok sme vytvorili okrem pozitívnych kategórií aj kategóriu Anticena a Ohrozená pamiatka. Robíme to po vzore Svetového pamiatkového fondu, ktorý  každoročne zverejňuje sto najohrozenejších pamiatok sveta. Na tento zoznam sa podarilo dostať zo Slovenska napríklad aj štiavnickú Kalváriu. A bol to vtedy prvý krok k dnešnej úspešne pokračujúcej záchrane a obnove. 

má to nejaký význam? 

Chceme rozvíriť debatu. V kategórii Anticena nám ide najmä o nominácie občanov. Konečného antivíťaza možno nezvolíme, pochybujem, že by si prišiel Anticenu prevziať. Dôležité sú podľa nás nominácie a názor verejnosti. Chceme, aby boli verejnosti známe aj negatívne pamiatkové počiny. Prečo túto pamiatku zle obnovili? Kto je za to zodpovedný? Ako tomu zabrániť? V kategórii Ohrozená pamiatka chceme prezentovať tie najvypuklejšie prípady, kde ich zverejnenie môže napomôcť proces záchrany. Nikdy neviete, čo sa môže stať. Napríklad niekto z Malaciek sa môže dozvedieť o pamiatke v Hanušovciach, nadchne sa a rozhodne sa ju kúpiť. 

nominácie budú verejne prístupné? 

Prijímanie podnetov, teda predbežných nominácií od verejnosti, prebiehalo do konca januára.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite