Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenské pôrodníctvo nutne potrebuje systémové zmeny

.redakcia .spoločnosť

Publikácia Ženy – Matky – Telá II prináša závažné zistenia z pôrodníc.

Slovenské pôrodníctvo nutne potrebuje systémové zmeny Jakub Julény/SITA

v pôrodníckych zariadeniach na Slovensku sú masívne a systémovo porušované ľudské práva rodiacich žien. Súčasné kroky ministerstva zdravotníctva či jednotlivých nemocníc nepostačujú na to, aby sa situácia nejako zásadnejšie zlepšila. Nutné sú systémové zmeny, vďaka ktorým bude pôrodná starostlivosť orientovaná na potreby rodiacich žien a ich detí, a nie zdravotníckeho personálu, ako je to dnes. Správne fungujúci systém pôrodnej starostlivosti musí na všetkých úrovniach rešpektovať, chrániť a napĺňať ľudské práva.

To je hlavný záver publikácie Ženy – Matky – Telá II: Systémové aspekty porušovania ľudských práv žien pri pôrodnej starostlivosti v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku*. Na diskusii s odbornou verejnosťou ju dnes prezentovali združenia Občan, demokracia a zodpovednosť a Ženské kruhy, ktoré ju vydali v spolupráci s nezávislými expertkami. Okrem reflexie súčasného stavu pôrodníctva ňou chcú prispieť do diskusie o jeho problémoch a k hľadaniu serióznych riešení. 

„Alarmujúce je, že zdravotnícky personál si často ani neuvedomuje, že svojimi postupmi aj správaním hrubo porušuje záväzné ľudskoprávne štandardy.“

„Náš výskum potvrdzuje, že situácia je vážna: v pôrodniciach sa masívne porušujú práva žien, nie je v nich zriedkavé ani násilie na ženách, ktoré má rôzne podoby. Napríklad nútenie žien do polohy v ľahu a vyväzovanie nôh do strmeňov, rutinné nástrihy hrádze, tzv. tlak na fundus/Kristellerova expresia, ľudovo nazývané aj ako „skákanie po bruchu“, ale aj kričanie na ženy, ich zastrašovanie či iné formy nátlaku, znevažovania, zosmiešňovania a celkovo nerešpektujúceho zaobchádzania a psychického násilia,“ hovorí Janka Debrecéniová, právnička združenia Občan, demokracia a zodpovednosť a editorka publikácie. „Zdravotnícky personál dostatočne nerozumie, v čom spočíva informovaný súhlas, a  celkovo aj úroveň poskytovania informácií ženám počas pôrodov je veľmi slabá.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite