Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reakcie čitateľov: AD Martin Mojžiš: Rež a rúbaj do osemročných gymnázií

.zuzana Ižová .spoločnosť .reakcia

Kto zažil socialistické časy, pamätá si aj na všadeprítomné zákazy a obmedzenia, ktorými sa vtedy liečili všetky neduhy spoločnosti. Je smutné, že k tomu vrchnosť má sklony doteraz, a je potešujúce, že občania si už tak ľahko nenechajú rúbať a rezať do ich práv, aspoň nie tak ticho a poslušne.

najnovšia kauza osemročných gymnázií ukazuje jedno aj druhé.

Ako rodič a zástupca rodičov zo základnej školy a gymnázia pre intelektovo nadané deti CENADA v Bratislave musím reagovať na článok a poďakovať sa za korektný a presne informujúci pohľad na túto kauzu, a zároveň poukázať na špecifickosť školy, ktorá vzdeláva nielen intelektovo nadané deti, ale zároveň aj deti s tzv. dvojitou výnimočnosťou – kombináciou nadpriemerného intelektu a poruchy autistického spektra, najmä Aspergerovho syndrómu. Tieto deti nezapadajú nikam – do špeciálnych škôl nemôžu pre vysoký intelekt, v bežných školách sa stretávajú s odmietaním, šikanáciou a nepochopením ich potrieb, do štátnej školy pre intelektovo nadané deti ich nevezmú pre ich hendikep. V CENADE ich neodmietajú, nevylučujú a považujú za samozrejmosť, že im vytvárajú bezpečné a podnetné prostredie na štúdium až do maturity. A namiesto toho, aby štát pomáhal a chránil dobre fungujúci projekt, zakazuje a likviduje bez varovania, s trojmesačným oneskorením, diskriminačne a najmä bez premysleného náhradného riešenia. Školský zákon skutočne v paragrafe 64 skrýva časovanú bombu, ktorá v decembri 2017 vybuchla a počet obetí nie je ešte známy. 

Osemročné gymnáziá majú zaniknúť, to je vízia ministerstva školstva, pričom štát zdanlivo nepochopiteľne nezačal sekať vo vlastných radoch (štátnych gymnáziách) ale v tých, ktoré predstavujú neštátnu alternatívu a umožňujú rodičom a deťom slobodu a právo výberu. (Zároveň z tlače už teraz vieme, že výnimky sú a budú udelené, to, na základe akého zákona alebo argumentu, nevedno.) Úradníci okresného úradu skutočne majú podľa školského zákona povinnosť umožniť otvorenie miest len pre päť percent z celkového počtu piatakov, čím sa podľa ministerstva vyrieši problém odlevu šikovných žiakov zo základných škôl a zrejme dosiahne aj vyšší záujem detí o stredné odborné školy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite