Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na uliciach mrznú ľudia bez domova. V Bratislave je ich vyše 2000. Čo s tým?

.redakcia .spoločnosť

Tento rok si zima vybrala svoje prvé obete. Niekoľko ľudí bez domova zamrzlo a niekoľko zomrelo na následky ochladenia. Pomoc je prakticky len na pleciach mimovládok. Ako môžeme zmeniť túto situáciu, sme sa v rozhovore opýtali sociálneho pracovníka a nášho spolupracovníka Michala Oláha.

Na uliciach mrznú ľudia bez domova. V Bratislave je ich vyše 2000. Čo s tým? Ted S. Warren/AP/SITA Ak vás niekto vydiera svojím postihnutím, životnou situáciou alebo manipuluje cez náboženské cítenie či ľudskosť, treba byť ostražitý.

prečo ľudia prichádzajú o domov? Aké sú najčastejšie príčiny? Aký typ zariadenia je váš útulok?

Komunita RESOTY je najstarším útulkom pre ľudí bez domova na Slovensku. Založil ju politický väzeň a nedobrovoľne penzionovaný kňaz Anton Srholec po revolúcii, keď sa začali v bratislavských uliciach objavovať prví ľudia bez domova. Za bezdomovcov nemôžeme považovať len klasických tulákov, ktorých stretávame na ulici. Ľudia bez domova sú aj tí, čo žijú v krízových bývaniach, akými sú rôzne typy útulkov, ďalší sú zasa skrytí v  záhradných chatkách, garážach a pod. Zvláštnou skupinou, na ktorú nemôžeme v prevencii straty strechy nad hlavou zabúdať, sú potenciálni bezdomovci. Ľudia žijúci v rôznych lacných ubytovniach, nelegálnych stavbách, osoby pred opustením výkonu trestu a pod. Dnes je vôbec problematické povedať, kto je vlastne bezdomovec. Všeobecne môžeme za neho považovať človeka, ktorý nemá právny a výhradný vzťah k bývaniu. Najobsiahlejšie východiská pre definíciu bezdomovectva ponúka európska typológia známa ako ETHOS. Zachytáva desiatky životných okolností, v ktorých možno hovoriť o bezdomovectve a vylúčení z bývania.

Sociálno-demografické charakteristiky ľudí bez domova v roku 2016.IVPRSociálno-demografické charakteristiky ľudí bez domova v roku 2016.

Najrizikovejší sú, samozrejme, tí, ktorých stretávame dennodenne v uliciach, osamelí tuláci a žobráci. Podľa posledného sčítania Inštitútu pre výskum práce a rodiny (IVPR) bolo v r. 2016 len v Bratislave približne 2064 bezdomovcov, z čoho je dokonca 284 detí do 17 rokov.

akí ľudia bez domova žijú vo vašom útulku?

V našej komunite RESOTY žije do 40 mužov, väčšinou poberateľov rôznych dôchodkov. Žijú medzi nimi aj utečenci z Afriky alebo iných európskych krajín. Utečenci sú naši najzodpovednejší obyvatelia pre ich veľkú chuť vymaniť sa z chudoby. Cesta na ulicu je, samozrejme, veľmi často spojená so závislosťou, ktorá človeka odstredí z normálneho fungovania v spoločnosti. U väčšiny našich chlapov bol štartovacou dráhou bezdomovectva rozvod spojený s odchodom od rodiny, následné ubytovanie sa v slobodárni, na čo sa nabalili ekonomické problémy alebo alkohol. Ďalšou skupinou našich obyvateľov sú ľudia, ktorí nikdy na ulici neboli. O bývanie prišli podvodom, následkom exekúcií, museli odísť z rodičovského domu alebo prišli o byt počas výkonu trestu. Takíto ľudia sa ľahšie vracajú do bežného života, nemajú ulicou zničené zdravie a zachovali si mnohé dobré návyky, ako je hospodárenie s peniazmi a pod. Ubytúvali sme už aj lekára, kňaza, architekta, učiteľa, umelca. Našou komunitou prešlo už viac ako  1 000 ľudí.   

Minulý rok našich chlapov pozval pán prezident na obed. Nevedeli sme, čo mu darovať, tak sme mu dali kľúče od nášho útulku s prianím, že na ulici sa môže ocitnúť každý a ak by sa mu to stalo, môže kedykoľvek prísť. Má kľúče od brány a izby číslo 3. Vzal to s láskavým humorom, že určite, keď bude treba, príde. 

mnoho ľudí sa obáva dať ľuďom na ulici peniaze, aby ich nezneužili na alkohol, drogy, cigarety.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite