Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pediatrička odchádza do dôchodku a nemá ju kto nahradiť. Na vidieku je zúfalo málo lekárov

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Už pred pár rokmi mohla ísť do dôchodku, no vždy ju miestni presvedčili. Jana Bieliková tento rok končí ako pediatrička v mestečku Lehnice. Jej obvod nemá kto zobrať, zastupovať ju bude neďaleká lekárka na pár dní. Prečo mladí lekári nechcú robiť všeobecných lekárov?

Pediatrička odchádza do dôchodku a nemá ju kto nahradiť. Na vidieku je zúfalo málo lekárov Denisa Gdovinová

po vyše štyridsiatich rokoch praxe končíte ako pediatrička a idete do dôchodku. Prečo ste do Lehníc nemohli zohnať náhradnú lekárku? 

Nikto sa neprihlásil, dochádzať sem bude párkrát do týždňa lekárka z neďalekej obce. Kedysi bolo viac detí, všeobecne. No iné bolo aj spádové územie. Do môjho obvodu spadali aj žiaci, ktorí sem chodili do školy z Rohoviec či Paky a sama som chodievala robiť aj do školy vo Štvrtku na Ostrove. Potom prišla privatizácia, slobodná voľba lekára a už nebolo treba, aby sem ľudia dochádzali. Počet pacientov sa znížil napriek tomu, že obec sa rozširuje. Viac ľudí tu síce býva, ale dochádzajú do Bratislavy a tam chodia aj k lekárom. 

prečo ste prišli pracovať do Lehníc? 

Pochádzam z Kvetoslavova, vzdialeného desať kilometrov. Keď som si urobila atestáciu, tento obvod zostal voľný. Mala som na výber – Lehnice alebo Zlaté Klasy. Zo začiatku som v Lehniciach mala dve sestričky, jedna bola v ambulancii, druhá chodila po návštevách. Neskôr si však poisťovne nastavili nové podmienky a museli sme sa jednej sestričky zbaviť. A teraz už dva roky robím bez sestričky. 

ako to vyzeralo, keď jedna sestrička chodievala na návštevy? 

Mali sme nariadené, že tých menších alebo takých, ktorí žili v ohrozenom prostredí, chodila navštevovať sestrička. To už ale minimálne dvadsať rokov nefunguje. 

dá sa dnes z vašej praxe vyžiť? 

Pri toľkých pacientoch zárobok nie je bohvieaký. Dá sa prežiť. Hovorí sa, že optimálny počet pacientov by mal byť okolo tisíc, tisíctristo. To majú možno niektoré ambulancie v Bratislave, ale určite nie tu na vidieku. 

je aj to dôvod, prečo posledné dva roky nemáte sestričku?

Je to jeden z dôvodov. Bolo obdobie, keď som sestričku zamestnávala na polovičný úväzok a druhú polovicu mala na obvodnej ambulancii.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite