Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hľadá sa nový Martin Luther

.martin Kováč .eva Bachletová .spoločnosť

Dvaja signatári slovenskej evanjelickej Charty 2017, ktorú už podpísalo viac ako 700 ľudí, nám pri príležitosti 500 rokov reformácie napísali text, ktorý uverejňujeme v plnom znení.

Hľadá sa nový Martin Luther sita/AP Photo/File

k 500. výročiu začiatku reformácie 

Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) si 31. októbra 2017 pripomína päťsté výročie začiatku reformácie – procesu, ktorý znamená nápravu a očistenie od toho, čo bolo pokrivené, deformované, nesprávne, zlé. Reformácia je proces, ktorý treba uskutočňovať vždy nanovo v každej dobe, v každej kultúrno-spoločenskej situácii, v každom spoločenstve, v živote každého kresťana. Reformácia je potrebná aj dnes. Pri analýze súčasnej situácie ECAV vidíme príležitosti aj ohrozenia:

Veľkým potenciálom pre ECAV sú základy, na ktorých stavia. Reformačné zásady „jedine Písmo“, „jedine pre zásluhy Ježiša Krista“, „jedine skrze vieru“, „jedine z milosti“ sú základy, na ktorých môžeme stavať a budovať aj dnes.

Princíp slobody, ktorý vniesla reformácia do života cirkvi, spoločnosti aj jednotlivca, je určujúcim prvkom aj pre dnešnú dobu.

Evanjelická cirkev vždy kládla veľký dôraz na vzdelanie a výchovu, podporovala a rozvíjala školstvo. Tento dôraz kladieme rovnako aj dnes.

ECAV nie je elitárskou cirkvou, je domovom pre ľudí s rôznym kultúrnym, spoločenským, vzdelanostným zázemím.

kam chceme ísť

ECAV na Slovensku vzišla z Lutherovej reformácie a v našej vlasti bola za posledných päť storočí významným prínosom v oblasti teologickej, kultúrnej, jazykovej a literárnej, a tiež v oblasti národnej identity. Reformácia (obnova, náprava) je proces, ktorý neskončil v minulosti, ale kontinuálne pokračuje a prebieha v každej dobe. Len cirkev, ktorá je stále reformovaná, je živou cirkvou. Na tejto ceste chceme pokračovať a vytrvať aj dnes.Vyznávame, že cieľom existencie cirkvi je:

  • prinášať tomuto svetu evanjelium Ježiša Krista o Božej milosti a láske

„Choďte teda, čiňte mi učeníkmi všetky národy, krstiac ich v meno Otca i Syna i Ducha Svätého a učiac ich zachovávať všetko, čokoľvek som vám prikázal.“ Mt 28,19-20a

  • žiť v láske k Bohu a ľuďom

„Milovať budeš Pána, svojho Boha, z celého srdca, z celej duše, z celej sily a z celej mysle, a svojho blížneho ako seba samého.“ L 10,27 / „Ako mňa miloval Otec, aj ja som miloval vás; zostaňte v mojej láske.“ J 15,9

  • rásť vo viere a prehlbovať lásku

„aby sme, verní pravde, v láske rástli v každom ohľade v Toho, ktorý je Hlava, v Krista“ Ef 4,15

  • slúžiť ľuďom bez rozdielu

„Milujte svojich nepriateľov, dobrorečte tým, ktorí vás preklínajú, čiňte dobre tým, ktorí vás prenasledujú a vám sa protivia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite