Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovák v hurikáne Harvey – toto nám radí

.marián Dudek .spoločnosť

Na Houston sa valil biblický dážď. Krátko predtým vyrazila moja žena nakúpiť zásoby. Vrátila sa s kyticou bielych ľalií a fľašou červeného. Že už nič iné užitočné nemajú.

Slovák v hurikáne Harvey – toto nám radí sita/AP Photo/Charlie Riedel, File

potom to prišlo, hurikán Harvey. Napršalo 1,3 metra vody za tri dni. Zaplavilo stotisíc domov, zničilo jeden milión áut.Nezomrelo veľa ľudí – zväčša tí, ktorí vošli svojím autom do vody a tá bola vyššia, ako odhadovali. To je v Houstone celkom normálne aj bez Harveyho. Bol to nápor na nervy, v noci s baterkou na temnej ulici bez elektriny pozerať, či už treba evakuovať. Kamaráta zachraňovali z jeho domu na člne, dcéru mal k sebe priviazanú psou vôdzkou, aby ju nezobrala kalná voda. Trafostanicu zaplavilo na dva metre a široké okolie nemalo elektrinu desať dní. Sedeli sme v prvom rade tejto drámy, keďže pretekajúca priehrada zaplavila obrovskú oblasť až po náš prah. Pred domom sme mali z lodiek prístav pre ľudí, ktorí si niesli z celého svojho majetku len čosi v igelitke. 

Aké poučenie z krízového vývoja by som vyvodil (pre mladšie ročníky, tento termín som šlohol a  dúfam, že porušil kopirajt československých normalizátorov 1969). V deviatich bodoch, aby som bol invenčný v počtoch. 

  1. Ak nie ste funkčný paranoik, tak vám príprava na katastrofu veľmi nepomôže. Napríklad elektrický generátor. Darmo ho máte, keď na pumpách nie je benzín. Jedna bandaska vydrží na deň a je „po ftákoch". Treba plné sudy. Podobne s pitnou vodou. Kto by to mal trvale v garáži? A čo peniaze – keď vypadne internet, tak neberú kreditky. Koľko máte prachov v hotovosti. Kým nie ste trvale v haptáku, byť pripravený (Už ma to zase berie: Budovať a brániť kapitalistickú vlasť – vždy pripravený! ďalšie porušenie kopirajtu, tentoraz komunistických pionierov) – teda byť pripravený je n
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite