Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vysvetli, zaujmi postoj, vystreľ si

.filip Olšovský .michal Magušin .spoločnosť

Televízny formát, v ktorom moderátor ostrým jazykom komentuje udalosti uplynulého týždňa, funguje vo svete dlho a momentálne zažíva obrovský boom. Kedy sa čosi podobné podarí aj u nás? A prečo to toľko trvá?

Vysvetli, zaujmi postoj, vystreľ si BORIS NÉMETH Ján Gordulič vysiela svoju reláciu Ťažký týždeň od roku 2015. V súčasnosti ide asi o jediný program typu news satire u nás

na stole leží niekoľko svetových denníkov a na ich vrchu jeden slovenský s mierne skomoleným názvom. Je štvrtého októbra 2007 a holohlavý pán v košeli po úvodnej fanfáre uvádza premiérový diel relácie Smetisko. Má ísť o komentovaný prehľad udalostí uplynulého týždňa, aké už v tom čase fungujú po celom svete, najmä v Spojených štátoch. Ten pán, ktorý sa na túto úlohu podujal, je Tomáš Hudák a ako jeden z mála členov redakcie denníka SME nabral odvahu na podobný experiment. 

Keď sa naň s odstupom času nedávno pozeral, vraj na moment zauvažoval, že by napísal do redakcie, aby prvé diely stiahla. „Ten úvod bol ako chránená dielňa – vôbec sme nevedeli, ako to robiť,“ spomína dnes. Až neskôr prišla inšpirácia podobnými programami v zahraničí, pridanie videoukážok a presun do štúdia. Smetisko (neskôr premenované na Svet Tomáša Hudáka) vydržalo na webe SME vyše tri roky. V rámci žánru, v zahraničí nazývaného „news satire“, bolo na Slovensku prvou lastovičkou svojho druhu.

News satire si netreba zamieňať s politickou satirou ako takou. V tej Hudák určite nebol prvý ani posledný. No jedna vec sú vtipné skeče Lasicu so Satinským či o generáciu mladšieho Nogu so Skrúcaným. A ešte iná vec sú skupinové glosy kolektívu okolo programu Sedem s.r.o. či rôzne televízne kabarety a talkshow. News satire má jasné pravidlá a rámec, ktorý momentálne určujú tie najväčšie televízne hviezdy za oceánom. 

„Veď každá zahraničná tvár news satire začínala so stand-upom, pri ktorom získavala potrebné skúsenosti, sebavedomie a rešpekt publika.“

Je september 2017, od štartu Hudákovho Smetiska uplynulo takmer presne desať rokov, a prestížnu cenu Emmy za najlepšiu talkshow si po druhý raz za sebou odnáša komik John Oliver so svojou šou Last Week Tonight. Ďalšou z hviezd večera je Alec Baldwin a jeho nezabudnuteľné stvárnenie Donalda Trumpa v šou Saturday Night Live. Dve vlajkové lode aktuálneho politického humoru, z ktorých najmä ten prvý dokonale napĺňa rozmery news satire. Moderátor sediaci za stolom čo najzrozumiteľnejším slovníkom vysvetľuje a komentuje udalosti uplynulého týždňa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite