Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Výbuch v londýnskom metre bol podľa polície teroristickým útokom

.redakcia .spoločnosť

Podľa jedného zo svedkov k výbuchu došlo v jednom z vozňov súpravy metra. Vo vozni bolo podľa neho aj veľa školákov, na ktorých dospelí, ktorí sa snažili utiecť, nebrali priveľký ohľad.

Výbuch v londýnskom metre bol podľa polície teroristickým útokom AP/SITA

londýnska polícia potvrdila, že udalosti v stanici londýnskeho metra Parsons Green, ktorou v piatok otriasol výbuch, boli teroristickým útokom. Po výbuchu bolo hospitalizovaných osemnásť ľudí. Žiadna zo zranených osôb  nemá vážne zranenia a nie je v ohrození života.

Jedna zo svedkýň hovorí, že videla záblesk a počula výbuch, nevie ale, čo sa presne stalo. Ďalší cestujúci britským médiám povedal, že na zemi videl viacero ľudí, nevie však, či boli mŕtvi alebo zranení. Ako dodal, podľa neho išlo o menší výbuch, ktorý samotný nikoho nezranil, problémy však spôsobila následná panika. Všetci ľudia sa krátko po výbuchu pokúšali utiecť a podľa tohto svedka je možné, že niektorí ľudia boli ušľapaní.

Televízia Sky News priniesla svedectvo ďalšieho priameho svedka, ktorý hovorí, že k výbuchu došlo v jednom z vozňov súpravy metra krátko po ôsmej hodine rannej, teda v čase rannej dopravnej špičky. Vo vozni bolo podľa neho aj veľa školákov, na ktorých dospelí, ktorí sa snažili utiecť, podľa neho nebrali priveľký ohľad.

Stanica metra Parsons Green, ktorá sa nachádza na juhozápade Londýna, je uzatvorená, cestujúcim v jej okolí odporúčajú využiť iný spôsob dopravy.

Britská premiérka Theresa Mayová zvolala na piatok v reakcii na raňajší útok rokovanie krízového výboru britskej vlády. „Moje myšlienky sú s tými, ktorí boli zranení, a tiež so záchranármi, ktorí odpovedali na tento teroristický útok vynikajúco,“ napísala premiérka na Twitteri.

Starosta Londýna Sadiq Khan vyzval obyvateľov mesta, aby zostali „pokojní, ale ostražití“. „Nikdy sa nenecháme zastrašiť ani poraziť terorizmom,“ vyhlásil.

Aj šéf britskej diplomacie a Khanov predchodca vo funkcii londýnskeho starostu Boris Johnson vyzval Londýnčanov, aby „zostali pokojní a pokračovali vo svojich normálnych životoch“.

Zdroj: SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite