Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hurikán Irma pustošil ostrovy, vyžiadal si viaceré obete

.redakcia .spoločnosť

Do karibských ostrovov plnou silou piateho, a teda najsilnejšieho stupňa vrazil hurikán Irma, ktorý spôsobil rozsiahle škody a vyžiadal si najmenej desať obetí.

Hurikán Irma pustošil ostrovy, vyžiadal si viaceré obete NASA via AP/SITA

irma, hurikán piatej kategórie, zdevastoval ostrovy Barbuda a Svätý Martin. Malý ostrov Barbuda je „takmer neobývateľný", zatiaľ čo Svätý Martin je podľa úradov skoro úplne zničený. Hurikán v devastácii nekončí a smeruje k ostrovom Turks a Caicos. Rozsah škôd sa postupne zisťuje, počet obetí pravdepodobne ešte porastie.

Ako prvé zasiahol hurikán ostrovy Antigua a Barbuda. Premiér Gaston Browne informoval, že na Barbude zabil jedno dieťa a poškodil 95 percent domov. Podľa jeho slov zostala až polovica z 1 600 obyvateľov bez strechy nad hlavou. Obrovské škody napáchal prírodný živel aj na ostrove Svätý Martin, kde zomrelo osem ľudí. 

„Je to obrovská katastrofa - 95 percent ostrova je zničených,“ cituje BBC miestneho predstaviteľa Daniela Gibbsa. Zničené je aj miestne letisko, ktoré je tretím najväčším v Karibiku. Jednu obeť hlási aj britské zámorské územie Anguilla.

V Portoriku zostala viac než polovica z troch miliónov obyvateľov bez elektriny. Hurikán Irma by podľa predpovedí mal v nedeľu zasiahnuť Floridu. Miestne úrady už začali s evakuáciou turistov a obyvateľov súostrovia Florida Keys a viaceré floridské letiská rušia svoje lety. 

Stav núdze bol vyhlásený na Floride, v Portoriku a na Amerických Panenských ostrovoch.

Zdroj: SITA
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite