Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hurikán Harvey vtrhol do amerického Texasu

.redakcia .spoločnosť

Pobrežie Texasu zasiahol očakávaný hurikán Harvey. Podľa meteorológov by mohlo ísť o najsilnejší hurikán od čias Katrina, ktorý Spojené štáty zasiahol v roku 2005.

Hurikán Harvey vtrhol do amerického Texasu Courtney Sacco /Corpus Christi Caller-Times via AP/SITA

texaský guvernér Greg Abott požiadal o federálnu pomoc, na čo musel prezident Donald Trump vyhlásiť v Texase stav prírodnej katastrofy.

Oblasť ohrozenú hurikánom opustili desaťtisíce ľudí. Národné centrum pre hurikány varovalo, že napriek tomu, že živel už dorazil, nebezpečenstvo vyplývajúce z dažďov sa ešte len začína. 

Hurikán, ktorý v piatok v noci dorazil na pobrežie Texasu, najskôr zosilnel na tropickú búrku 4. kategórie. Po tom, čo druhýkrát zasiahol pobrežie, bola jeho sila znížená na 3. kategóriu. 

V pobrežnom meste Corpus Christi a na sever od neho spôsobil hurikán po druhom pristátí prvé hmotné škody. Búrka sa pohybovala pomaly, preto sú škody ešte závažnejšie. 

Teraz sa hurikán presúva do vnútrozemia rýchlosťou 13 kilometrov za hodinu. Jeho dôsledky sa teda ešte nekončia. Ľudí pritom ohrozuje nielen veternou smršťou, ale aj prudkými dažďami. 

 Zdroj info: nytimes

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite