Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deti Mosulu

.eva Kušíková .spoločnosť

Muselo to prísť. Toto slnko z vás vyťahá všetku vodu a aj zo mňa ju muselo vytiahnuť. Už totiž nemám ani len slzy.

Deti Mosulu Maya Alleruzzo/AP Photo/SITA

Text vznikol počas prebiehajúcej bitky o Mosul.

omar

Omar má päť rokov. Jeho strýko ho niesol na rukách, keď s ním utekal z obliehanej časti Mosulu. Vedľa nich to vybuchlo. Omar má ťažké popáleniny a poranenia od šrapnelov na tvári, rukách, nohách a bruchu. Strýko umrel, zhorel. Omar ostal nejaký čas vedľa neho, kým sa ho niekto z rodiny odvážil prísť vyslobodiť pomedzi krížovú paľbu a ostreľovačov. Omar sa zatiaľ snažil postarať o svojho strýka a doteraz je veľmi smutný z toho, že mu nevedel pomôcť. Neustále má  nočné mory.

ahmed

Smrť popálením je veľmi bolestivá a horšie než bolesť je už len dusenie sa pri konci. Ahmeda k nám priviezli pri vedomí, s ťažkými popáleninami na 95% tela. Jediné, čo sme preňho mohli urobiť, bolo dať mu morfín, proti bolesti a vnímaniu dusenia. Znova a znova som musela matke vysvetľovať, že je to naozaj to jediné, čo sa dá spraviť. Bola zúfalá, prednedávnom jej chlapi z jednej z militantných skupín zastrelili muža a postrelili druhého syna. Vybehla za nimi na ulicu s puškou v ruke, chcela sa im pomstiť, ale už tam neboli. Nechodí v čiernom v smútku za manželom, aby kvôli nej neboli synovia smutní. Teraz si to vyčíta, že tým priniesla nešťastie synovi. Dokedy je človek dieťaťom v očiach vlastnej matky? Ahmed mal 23 rokov. Zapálil si cigaretu pri kanistri s benzínom. Viete si predstaviť absurdnejšiu smrť, keď to už vyzerá, že sa vojna blíži ku koncu?

marwa a Mariam

Sú to sestry. Dievčatká, ktoré by sa v princeznovských šatách mohli premávať po móle. Marwa má 10 rokov a nádherné tmavé oči. Mariam má 8 a najdlhšie mihalnice na svete. Spolu s bratom a ďalšou sestrou ich v obliehanom západnom Mosule zasiahol výbuch. Ich sestra zomrela, dievčatá a ich dvojročného brata museli operovať v nemocnici v oblasti, čo bola pod správou Islamského štátu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite