Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nádej pre Luník IX

.eva Gurská .spoločnosť

Na Luník IX sme prišli taxíkom. Májové predpoludnie prehriate slnkom, nádherná zeleň a zopár bytoviek. Nič nenaznačovalo, že sme na povestnom „neslávne slávnom“ rómskom sídlisku. (Pripravila absolventka mediálnej školy .týždňa.)

Nádej pre Luník IX Eva Gurská Jeden z panelákov na sídlisku Luník IX.

pochádzam z Košíc a vyrástla som na Luníku IV. Nie je to ďaleko. Luník IX, posledný z košických Luníkov, bol postavený ako každé iné socialistické sídlisko. Prvé dva panelové domy z 80. rokov sú takmer také ako kdekoľvek na Slovensku, v pozadí neveľká trojpodlažná novostavba, ako z úplne iného príbehu. Zdesenie prišlo až za zákrutou. Očmudené polozrúcané osemposchodové paneláky bez okien, boriace sa v niekoľkometrových vrstvách odpadkov. A na konci, za „kukuricami“ z konca deväťdesiatych rokov, ktoré sú dnes v podobnom stave ako väčšina tridsaťročných poloruín, sa začína osada. Nelegálna. 

mnohé svety v jednom

Svojpomocne poskladané papundeklové chatrče schované v romantickej májovej zeleni vyzerajú takmer idylicky. Kým neprídete bližšie a nezistíte, že tam bývajú ľudia. Mnohopočetné rodiny, celoročne. Bez vody, toalety a oficiálne aj bez elektriny. Zo sídliska, ktoré si pamätám, ostalo torzo. Paneláky pražského typu, pre niekoho králikáreň, pre väčšinu vytúžené bývanie. Onehdy som tu bola navštíviť priateľku. Bola celá šťastná, práve tu, aj s čerstvo rozrastenou rodinkou, dostali novučičký byt. Nie je Rómka.

„Luník IX, posledný z košických Luníkov, bol postavený ako každé iné socialistické sídlisko.“

Dom ešte stojí, ale ona tu už dávno nebýva. Keď sa sídlisko začalo zaľudňovať rómskymi osadníkmi a neskôr sa postupne stávalo domovom neplatičov a Rómov sústredených z celého mesta, život sa stal neznesiteľným. Odišli. Podobne ako mnohí, ktorí chceli vychovávať deti v dôstojnejších podmienkach.

Clivo sa pozerám na preriedené ulice. Od roku 2008 mesto zbúralo sedem panelových domov s narušenou statikou. Búracie práce budú pokračovať, Košice vyčlenili prostriedky z mestského rozpočtu. Právne a technicky je to v poriadku. „Tým, ktorí sa v budovách určených na asanáciu zdržujú, už dávno neplatia nájomné zmluvy, alebo sa nasťahovali nelegálne,“ uvádza hovorkyňa mesta Košíc Martina Urik Viktorínová.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite