Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zemetrasenie na ostrove Kos si vyžiadalo najmenej dve obete

.redakcia .spoločnosť

Zemetrasenie s magnitúdom 6,5 udrelo v Egejskom mori okolo 1:30 miestneho času (0:30 stredoeurópskeho letného času).

Zemetrasenie na ostrove Kos si vyžiadalo najmenej dve obete Michael Probst/AP/SITA Zemetrasenie zasiahlo aj starú mešitu, ktorej sa zrútil minaret.

dvaja ľudia, ktorí zahynuli počas zemetrasenia na gréckom ostrove Kos, boli turisti z Turecka a Švédska. Muži zomreli po tom, ako sa na nich zrútila stena baru. Informoval o tom šéf hasičských záchranárov Stephanos Kolokouris, ktorý tiež ďalej povedal, že spomedzi piatich ťažko zranených je jeden Grék.

Silné zemetrasenie zasiahlo okolo 1:30 miestneho času (0:30 stredoeurópskeho letného času) turecké pobrežie a grécke ostrovy v Egejskom mori. Najviac postihnutou oblasťou je ostrov Kos, odkiaľ hlásia aj viac ako 120 zranených.

Zemetrasenie s magnitúdom 6,5 malo podľa gréckych úradov epicentrum asi 10 kilometrov južne od tureckého mesta Bodrum a 16 kilometrov severovýchodne od ostrova Kos, v hĺbke asi 10 kilometrov. Sprevádzalo ho aj niekoľko následných otrasov a menšie vlny cunami.

Škody sú podľa záchranárov len v hlavnom meste ostrova, pričom pri kontrole v okolitých dedinách a ďalších oblastiach nenašli žiadnych uviaznutých ľudí. Podľa miestnych úradov sú poškodené najmä staršie budovy na ostrove Kos, ktoré postavili pred zavedením bezpečnostných predpisov súvisiacich so zemetraseniami. Sú medzi nimi aj stará mešita, ktorej sa zrútil minaret, a pevnosť zo 14. storočia pri vstupe do hlavného prístavu.

Tisícky turistov na ostrove strávili noc vonku, pričom mnohí spali na plážových ležadlách.Nikos Christofakis/AP/SITATisícky turistov na ostrove strávili noc vonku, pričom mnohí spali na plážových ležadlách.

Ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nemá nahlásených žiadnych zranených Slovákov. Volali všetkým, ktorí sa nahlásili cez formulár ministerstva.

„Zatiaľ sa nám v noci ozvali iba traja slovenskí turisti z Grécka. My sme ráno volali, či sú v poriadku. V týchto chvíľach konzulárne oddelenie zastupiteľského úradu v Aténach zisťuje viac informácií u miestnej polície v meste Kos,“ povedal pre RTVS riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček.

Zemetrasenie zažili aj dvaja Česi.

 Zdroj: SITA, Denník N, Youtube, Twitter

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite