Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo platiť lekárovi za termín?

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Nikde, iba v zdravotníctve. Zaplatiť si desať eur za presný termín alebo sedieť v čakárni od šiestej rána, to sú možnosti, medzi ktorými si nie každý vyberá ľahko. Je dobré, že minister zdravotníctva chce tento poplatok zatrhnúť?

Prečo platiť lekárovi za termín?

kto si predstavuje podnikateľov nasatých na verejné zdravotníctvo iba ako veľké ryby z investičných skupín, bude z manažérov portálu TopDoktor sklamaný. V skromných kancelárskych priestoroch sedia mladíci Michal Predajňa a Matúš Holeša, ktorí majú dokopy toľko rokov, ako vrcholoví manažéri vo vedľajšom bizniscentre. 

Avšak ich portál TopDoktor sprostredkujúci online objednávanie k lekárovi za poplatok patrí medzi firmy, na ktoré v posledných mesiacoch poľuje minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Jednou z jeho priorít vo funkcii bolo vytvorenie poriadku v poplatkoch v zdravotníctve. V tejto citlivej oblasti, kde chce lekár jedno, pacient druhé a kde tretia strana zarába na nerozhodnosti štátu, praskli krízovému manažérovi Druckerovi nervy. Pripravil novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá má definitívne zakázať všetky poplatky vrátane objednania na presný čas. Je tento zákaz dobrou alebo zlou správou? Je dobré mať možnosť zaplatiť si za presný čas alebo radšej čakať celé hodiny zadarmo s ostatnými? 

čislákovo maslo

Na začiatok treba povedať, že v poplatkoch nebol nikdy skutočný poriadok. „Poplatky neboli nikdy jasne regulované. Vždy sa našiel niekto, kto si istý úkon vyčlenil ako nadštandard a nacenil ho, či už to bola klíma alebo wifi,” začína na úvod odborníčka Jana Ježíková, ktorá vedie odbor zdravotníctva v Bratislavskom kraji. Z tohto chaosu vystupoval ako jediný regulovaný systém prednostných vyšetrení. Ježíková kvituje najmä to, že výšku poplatku schvaľoval a reguloval samosprávny kraj, čo poskytovalo pacientom aspoň nejakú záruku, že poplatky sú primerané. V roku 2015 však vládnuca strana vyhlásila všetkým poplatkom koniec. Pripravila poplatkový zákon, ktorému sa zvykne hovoriť aj Čislákov – aby sa nezabudlo, ktorý minister je jeho autorom. A vinou Čisláka sa chaos v poplatkoch iba prehĺbil. 

„Je dobré mať možnosť zaplatiť si za presný čas alebo radšej čakať celé hodiny zadarmo s ostatnými?“

Zákon zabezpečil bezplatnosť negatívnym spôsobom – vyčlenil teda úkony, za ktoré pacient nesmie platiť. A to tak, že päť úkonov (objednanie na presný čas, vypísanie lekárskeho predpisu, odporúčania na špecializovanú ambulantnú starostlivosť, kúpeľnú liečbu či potvrdenia o návšteve lekára) ustanovil ako súčasť zdravotného výkonu, ktorý je bezplatný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite