Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bolo mi cťou vás obhajovať

.allan Böhm .spoločnosť

Vážený pán Ing. Čerman, vážený pán Ing. Bedač, dlho som váhal, či Vám poslať tento otvorený list, keďže za 33 rokov môjho pôsobenia v advokácii som nikdy v minulosti žiadnemu z klientov podobný list nenapísal.

Bolo mi cťou vás obhajovať ANDREJ BÁN Allan Böhm: Aj ja som patril do absolútnej väčšiny československej populácie, ktorá bola skalopevne presvedčená o Vašej vine.

po všetkom tom utrpení, ktoré ste v dobe totality po hrubo zmanipulovanom vyšetrovaní a ponižujúcom súdnom procese v komunistických väzniciach prežili, som spolu s Vami prežíval nádej v nový, spravodlivý proces, ktorú Vám prinieslo zrútenie totalitného režimu a Vaša trvalá a nezlomná viera v obhájenie Vašej neviny.

Aj ja som v rokoch 1981 – 1983 patril do absolútnej väčšiny československej populácie, ktorá bola skalopevne presvedčená o Vašej vine. Aj ja som ako mladý poslucháč práv hltal početné stránky denníkov (najmä Smeny), ktoré nás pravidelne a veľmi podrobne informovali ústami vyšetrovateľov a prokurátorov o Vašich priznaniach k hroznej vražde. O priznaniach, ku ktorým Vás dotlačili jasné a preukázateľné dôkazy a ktoré po rokoch starostlivo zabezpečili skúsení vyšetrovatelia vedení mladým prokurátorom. Ten sa postavil proti „rozmaznaným a skazeným deťom komunistických pohlavárov“ a riskoval tak v mene spravodlivosti svoju kariéru a hnev komunistických pohlavárov. Aj ja som sa spolu s ostatnými tešil, že to mladému a nebojácnemu prokurátorovi nakoniec vyšlo.  Vyriešenie Vašej kauzy ho vystrelilo do prokurátorských výšin, z ktorých, ako sme mali možnosť ďalej sledovať, potom až do pádu režimu dohliadal o. i. na dôsledné trestnoprávne postihovanie triednych nepriateľov. Áno, Vaša kauza sa stala mediálne známou už v prvej polovici osemdesiatych rokov a  táto jej neprimeraná medializácia napomohla presvedčiť väčšinu Čechov a Slovákov o Vašej vine. 

A potom, kým ste zaslúžene hnili v base, prišla Nežná revolúcia, ktorá zase mňa odviala na úrad vlády v Prahe. Pozorujúc neúprosnú snahu rýchlo zorientovaných boľševikov o vytvorenie hrubej čiary, oddeľujúcej nedávnu históriu od demokratickej prítomnosti, som veľmi rýchlo pochopil, že pokiaľ nebude odsúdené alebo aspoň pomenované zlo páchané zvlášť aktívnymi predstaviteľmi totalitného režimu a ich prisluhovačmi, pravda a láska nemôže zvíťaziť nad lžou a nenávisťou. Už koncom roku 1990 som bol späť v advokácii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite