Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko preveruje informácie o zabití vodcu Islamského štátu al-Bagdádího

.redakcia .spoločnosť

Al-Bagdádí bol údajne na rokovaní najvyššieho velenia Daešu, na ktoré koncom mája zaútočilo ruské letectvo.

Rusko preveruje informácie o zabití vodcu Islamského štátu al-Bagdádího Militant video/AP/SITA

ruské ministerstvo obrany preveruje informácie o údajnom zabití vodcu teroristickej skupiny Daeš Abú Bakra al-Bagdádího, ktorý údajne prišiel o život koncom mája pri útoku ruského letectva v Sýrii. Vodca Daešu, známeho aj ako Islamský štát, bol podľa zatiaľ neoverených informácií prítomný na stretnutí najvyššieho velenia tejto organizácie v sýrskej Rakke, na ktoré Rusi zaútočili 28. mája.

„Podľa informácií, ktoré overujeme prostredníctvom viacerých kanálov, bol na tomto stretnutí prítomný aj vodca Islamského štátu Abú Bakr al-Bagdádí, a v dôsledku tohto útoku prišiel o život,“ informovalo v piatok ruské ministerstvo obrany. Na stretnutí v Rakke, na ktoré ruské letectvo koncom mája zaútočilo, bolo údajne prítomných 30 veliteľov a okolo 300 bojovníkov Daešu.

Britská BBC nabáda na opatrnosť a pripomína, že úmrtie al-Bagdádího v minulosti hlásili už niekoľkokrát a zatiaľ nikdy sa nepotvrdilo. Rovnako ale už dlho nepotvrdili ani to, že je nažive, keďže naposledy sa ukázal verejnosti na propagandistickom videu ešte v roku 2014.

O tom, že al-Bagdádí, ak je ešte nažive, má už svoje dni spočítané, hovoril nedávno aj šéf americkej diplomacie Rex Tillerson. Povedal, že medzinárodným silám sa už podarilo zabiť takmer všetkých veliteľov Daešu a „je len otázkou času, keď rovnaký osud stretne aj al-Bagdádího“.

Zdroj: SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite